Историята на Закари Хорвиц беше отразена от медиите тази седмица,

...
Историята на Закари Хорвиц беше отразена от медиите тази седмица,
Коментари Харесай

Защо инвеститорите продължават да стават жертва на измами?

Историята на Закари Хорвиц беше отразена от медиите тази седмица, откакто той беше наказан на 20 години затвор поради това, че е измамил вложители с 650 млн. $, като предложил мними лицензионни покупко-продажби с HBO и Netflix.

По подигравка на ориста, това е история за машинация, за която човек би могъл да гледа сериал по някоя от двете платформи. Хорвиц, 35-годишен артист с дребни функции в редица нискобюджетни филми през последното десетилетие, пледира отговорен през предходната есен по обвиняванията в машинация и управление на финансова пирамида, известна като Понци скица.

Според прокуратурата той употребявал в продължение на години парите на своите вложители, с цел да финансира разточителния си холивудски метод на живот – до момента в който измамата му не трябва разкрита.

Понци схемите

Накратко, Понци схемата е тип финансова машинация, при която парите от новите вложители се употребяват, с цел да се заплаща на предходните.

Наименованието идва от лъжец от 20-те години на 20 век на име Чарлз Понци, само че в последните години се отъждествява с закононарушенията на Бърни Мадоф - мозъка зад най-голямата финансова машинация в историята, който предходната година умря в пандиза.

Въпреки че Понци схемите имат дълга история, те надалеч не са отминала опасност, настояват специалисти. Всъщност, те си остават огромен риск за вложителите в епоха на растеж на пазарите на акции и големи поскъпвания на по-нови активи, като NFT и криптовалути.

"Измамниците в действителност се възползват от времена на неустановеност, финансови усложнения, разтърсвания, времена на смяна, а това са действително времената, в които живеем в последните няколко години, " споделя пред CNN Business юристът Кати Базоян Фелпс, която поддържа блог за Понци схеми. "Разбира се, има и доста пари, които хората търсят къде да влагат ".

Случаят на Хорвиц отмята главните характерности на една Понци скица – те нормално се основават от (a) мъже, които (б) дават обещание постоянна висока рентабилност с най-малък риск и (в) постоянно се възползват от другари и родственици, с цел да задвижат схемата.

Първите вложители в една Понци скица получават умопомрачително огромна рентабилност (смята се, че Хорвиц е обещавал рентабилност сред 25% и 45%), която ги кара да споделят с други хора за златната опция, което пък поддържа притока на свежи пари в лъжливата скица. След като новите вложения пресъхнат, схемата, несъмнено, се разпада и бива разкрита.

Роди се машинация

Прокурори настояват, че Хорвиц, чието театрално име е Зак Ейвъри, е обещавал на вложителите, доста от които били негови другари, че парите им ще бъдат употребявани за придобиването на права за разпространяването на филми, които той по-късно щял да даде под лиценз на стрийминг платформи и по този начин да осъществя облага.

"Жертвите му обаче след това научават, че той не е сполучлив предприемач, нито пък холивудски инсайдър, " споделят от прокуратурата. "Той просто играел подобен в действителния живот. "

Компанията на Хорвиц " нито придобива кино права, нито пък подписва съглашения за разпространяване с HBO или Netflix ", а той дава на своите вложители подправени документи.

Вместо това Хорвиц насочва част от средствата към свои персонални сметки, плащайки 5.7 млн. $ за къща и харчейки средства за пътувания до Лас Вегас с частни самолети, се споделя в документите на щатската Комисия по скъпи бумаги и тържища (SEC).

Не е мъчно да си представим по какъв начин човек може да бъде замесен сходна машинация в ерата, в която форумни акции нарастват стремглаво, а хора стават милионери от криптовалути от през днешния ден за на следващия ден. Страхът от пропускане на благоприятни условия е мощен инструмент за измамниците.

Фелпс, която даже има написана книга за Понци схемите, споделя, че хората постоянно разчитат прекомерно доста на информацията от уста на уста, без да са проучили подробно нещата, с цел да дефинират дали дадена инвестиция е оправдана. Това може да важи, изключително когато става въпрос за измами с криптовалути и изкуствен интелект.

"Всичко, което е належащо, е някой да каже, че разполага със особено създаден логаритъм, който подсигурява рентабилност и това да звучи задоволително механически и съвременно и като нещо несъмнено, " споделя тя. "Това звучи добре на хората, тъй като се допуска, че някой знае механически защо приказва, а крайният резултат е обезпечена рентабилност, която не може да бъде открита на друго място. "

От SEC се тормозят най-много, че повишената известност на криптовалутите "може да насърчи измамници да подмамват вложители към Понци и други схеми ", частично като им дават обещание опция да "се включват овреме в разрастването на един интернет феномен. "

От организацията показват случай от 2013 година, при който хипотетична Понци скица рекламирала в онлайн конгрес "инвестиционна опция ", обвързвана с биткойни. На вложителите била обещавана до 7% рентабилност на седмица и че средствата им ще бъдат употребявани за арбитражна търговия с биткойни.

Вместо това тези средства били употребявани, с цел да се заплаща на към този момент присъединилите се в схемата и били конвертирани в щатски долари, с които уредникът на схемата покривал свои разноски.

Дори и професионални вложители могат да станат жертва на машинация, отбелязва Фелпс, само че има няколко метода това да се избегне. Първата стъпка е да внимавате за евентуална машинация. "Дори не съм сигурна, че това минава през главата на хората, " споделя тя.

След това вложителите би трябвало да задават проучващи въпроси, да внимават с обещанията за обезпечена рентабилност без риск, както и за рентабилност, която е по-висока от тази на пазара.

"Ако не можете да разберете какво съставлява една инвестицията след петминутно пояснение, " евентуално не би трябвало да участвате, " споделя Фелпс.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР