Историята на техно империята Samsung Group е тясно свързана с

...
Историята на техно империята Samsung Group е тясно свързана с
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Малкият рибен магазин, който прерасна в технологична империя

Историята на техно империята Samsung Group е тясно обвързвана с историята на Корейския полуостров. Основните стадии в развиването ѝ могат да бъдат проследени в хронологията на китайско-японските войни и Втората международна война, политическите смени и държавните преврати, които трансфораха 38-ия паралел в границата на Северна и Южна Корея. Така в един миг Samsung се трансформира в определящо за стопанската система на страната дружество. Сега приходите на холдинга са 20% от Брутният вътрешен продукт на Южна Корея, само че славата върви ръка за ръка и със кавги - броят на правосъдните каузи против членове на фамилията Лий, която стои зад основаването и израстването на колоса се усилва всяка година. А всичко стартира от малък рибен магазин в недодялан град, който прераства в най-голямата азиатска софтуерна империя.
Първата компания Samsung изнасяла риба за Китай
Лий Бьонг-чул е роден на 12 февруари 1910 година в село Вирен, част от огромната корейска провинция Кьонсангнамдо. Бъдещият създател на Samsung е най-малкото от четирите деца в фамилията, единствен син и част от древна и авторитетна фамилия. От 6-годишна възраст младият Бюнг-чул стартира да учи класическа литература в локално учебно заведение, основано от дядо му Ли Хонг-сук, а от 12-годишна възраст момчето е преместено в съвременна просветителна институция - Началното учебно заведение Джису в тогавашната столица на провинцията – селището Джинджу. Няколко години по-късно, откакто напуща дома си, той стартира да посещава столичната гимназия Джунгдонг в Сеул, а по-късно - университетския лицей Васеда в Япония.

Заслужава да се означи, че Лий Бюнг-чул е роден в самото начало на японската колонизация на Корея. Той прекарва детството си в бурна и променлива ера, когато страната претърпява непрекъснати обществени катаклизми и фундаментални промени. Периодът на японското владичество на Корейския полуостров се разказва от историците като време на стопански пробиви и битка с неграмотността, само че даже до края на колонизацията, през 1945 година, единствено към 20% от корейците са получили главно обучение, т.е. те са владеели обикновени умения да четат и пишат. Следователно Лий Бюнг-чул никога не е характерен представител на своето време. Въпреки че е напуснал университета, откакто е посещавал двугодишен лекционен курс във Васеда, Лий е считан за високообразован млад мъж на 22-годишна възраст.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР