Историята на Рене Лакост (Париж, 1904 г. - Сен Жан

...
Историята на Рене Лакост (Париж, 1904 г. - Сен Жан
Коментари Харесай

Тенисистът, който превърна крокодила в символ на комфорт

Историята на Рене Лакост (Париж, 1904 година - Сен Жан дьо Луз, 1996 г.) не е на парижки дизайнер на висшата мода, а на състезател, спечелил седем шампионата от Големия шлем при самостоятелните състезатели и част от „ Мускетарите “, най-известното потомство френски тенисисти от 20-те години на предишния век. 

Ласкост е роден в Париж в богато семейство. На 15-годишна възраст, след пътешестване с татко си до Англия, той за първи път практикува тенис спорта. Младежът не показва натурален гений за разлика от други съперници като Боротра или Коше, само че пък за сметка на това има мощ и дисциплинираност и тренира с централизация.

За разлика от другите мускетари, които са били самоуки, Лакост от първия миг е имал прочут персонален треньор. Това, с изключение на да усъвършенства играта си, го научило да усъвършенства силата и физическите си качества, нещо, което по това време не било постоянно срещано. По това време парижанинът показва способността си да твори, поради невъзможността да тренира дълги часове с треньора си, той изобретява тенис машина, която стреля топки, с цел да може да тренира самичък. 

След безчет шампионати и дълги години на наблюдаване и възстановяване на играта си, Ласкост съумява да стане най-хубавият френски тенисист през 1925 година и дружно с Жан Боротра, Анри Коше и Жак Бруньон се трансформира в един от четирите известни мускетари на френския тенис от Купа Дейвис.

През 1933 година, когато Лакост към този момент е напуснал професионално тениса, той навлиза в света на бизнеса с компанията за облекло, която носи семейството му. Емблематичното лого на крокодила е плод на един залог - Алън Х. Мюр, капитан на френския тим по Купа Дейвис по това време, дава обещание да даде на Лакост куфар от алигатор, в случай че завоюва един от тенис мачовете му. Лакост печели мача, а един американски публицист разгласява тази история, наричайки Лакост „ The Alligator “ (крокодилът) и по този начин поражда концепцията за бродиране на това лого върху всяка негова фирмена дреха.

Дрехите на марката Lacoste бързо съумяват да се нареждат на текстилния пазар, с помощта на комфорта и новаторския жанр, предлагани от нейните дрехи. В нарушаване на разпоредбите, Лакост съкратява ръкавите на типичната тенис фланелка, с цел да сътвори комфортно поло, защото схваща, че облеклата би трябвало да се приспособяват към играчите, а не противоположното. По този метод предприемачът предлага съвременен и лек дрешник, който превзема света, полагайки основите на една марка, която и до през днешния ден продължава да пази концепцията. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР