Историята на обезкосмяването е изключително древна и докато си мислим,

...
Историята на обезкосмяването е изключително древна и докато си мислим,
Коментари Харесай

Историята на дамското обезкосмяване – преди много години, в една далечна галактика

Историята на обезкосмяването е извънредно антична и до момента в който си мислим, че тогавашните дами са пренебрегнали своето телесно окосмяване, би трябвало да приемем, че сме в една особена илюзия. Човешкото тяло разполага с повече от 5 милиона косъма по цялото си тяло. При мъжете е несъмнено, че такива могат да се виждат, само че дано обърнем внимание и каква е главната причина. Косъмът оказва помощ за регулирането на телесната температура – оказва помощ за по-висока температура на тялото и го защищава от нечистотия.

Това е естествена добавка на тялото, само че все пак ще открием, че има много дами, които не се отхвърлят от концепцията да обезкосмяват прецизно своето тяло. Не можем да дадем мнение по отношение на тялото на една жена и нейното персонално желание по какъв начин да наподобява, само че с помощта на една основана мода ще видим раждането на една цяла промишленост. Всичко се прави в името на хубостта, само че дано помислим къде тъкмо е почнала тази мода.

Ще се наложи да се върнем към Древен Египет и Рим, където това е някаква нормална процедура. Някои от първите бръсначи ще бъдат открити в Египет и Индия към 3000 година прочие Хр. Направени са от мед и са употребявани от египтянките, които желаят да обръснат главите си, тъй като по някаква причина се счита, че дългата коса не е толкоз цивилизована.

Високата класа римски дами ще стартират да употребяват ножици и други специфични камъни, както и смеси за епилация, с цел да получат избран % от обезкосмяването. Клеопатра употребява специфичен захарен разтвор и плат, с цел да сътвори една от първите типове кола маска, които в миналото са съществували. Почитателките на кралица Елизабет са имали същата процедура за премахването на веждите от челото и рисуването на други.

Модерната епоха за обезкосмяване може да бъде открита и разказана в книгата на Чарлз Дарвин от 1871 година Неговият теоретичен труд „ Прадеди на индивида “ ще получи сериозна популяризация на хората от предишното. В нея някои читатели ще открият, че хомо сапиенс има доста по-малко косми по тялото си, по отношение на някои от първите хора в света. Модата за по-малко окосмените дами може да се срещне съвсем на всички места в историята, в това число и в праисторията.

Нещо по-важно е, че Дарвин показва по какъв начин дамите с по-малко окосмяване са привличали повече мъже и са били полово атрактивни. Състезанието по обезкосмяване стартира при започване на XX век и междинната и висшата класа на американските съпруги ще стартира да се асоциира с гладка кожа и женственост. Съдейки по днешните реклами и продавана козметика, явно е, че един цялостен век не сме трансформирали доста в историята.

В зората на тази сага ще открием три огромни промишлености, които ще показват тъкмо това придвижване. На първо място ще приказваме за модерно промишлеността, а по-късно ще обърнем внимание и на мъжките принадлежности за обезкосмяване, следвани самоуверено от женските списания, където същинската хубост се диктува от гладка и обезкосмена кожа. В обсега ще попаднат първи краката, а по-късно ще бъдат последвани и ръцете.

Оголените крака изискват от средностатистическата жена да отстрани всяко косъмче от крайници и ръце. Изданието Harper`s Bazaar ще бъде едно от първите, което ще пусне реклама на дамски самобръсначки. През 1914 година ще се появи и първата дамска Gillete – създание на Милади Деколете, предопределена за женското тяло. Трябва да бъдем почтени, няма особени разлики по отношение на мъжката, в случай че не броим размера и тогава е единствено с едно ножче. Рекламата изисква от дамите да отстранен даже дребните косъмчета, които може да не се виждат с просто око. През 1915 година излиза нова акция за гладки ръце и крайници.

Някои земетресения от тази мода се раждат през 40-те години на предишния век и то по време на Втората Световна война, когато от ден на ден дами стартират да бръснат краката си. За страдание има сериозен дефицит на найлон за красивите дълги чорапи и множеството дами обуват полите на гол крайник, а тъкмо това ги принуждава да извърнат още повече внимание на визията си. От тези ограничения идва нещо красиво за мъжката публика, а в този случай приказваме за по този начин наречените мини полички, които заливат пазара. До 1964 година към 98% от американските дами ще имат развита рутина по обезкосмяване. Такъв е процентът и на притежаваните мини поли в американския дом.

Никой не е подозирал, че ще има още един фактор за обезкосмяване – дамските бикини, които излизат през 1946 година Точно те ще слагат началото на края на интимните прически. Забелязвайки тази наклонност, Хю Хефнър незабавно ще се възползва от концепцията през 50-те години и също ще сложи тъкмо такива дами в своята секция, избирайки долни дрехи, което може да предизвика милионите му читатели. Модата не среща единствено съратници по пътя си. Феминистките ще се задействат през 60-те и 70-те години на предишния век и ще упорстват от актуалната дама да наподобява безусловно натурално, само че това придвижване не съумява да просъществува доста дълго.

Бразилската кола маска се появява на пазара и първо стартира да се предлага в салоните за  хубост, а някъде през 1987 година към този момент е налична и за домашна приложимост. Новините за този артикул летят с такава скорост, че скоро няма жена, която да не е тествала този артикул. Подсилването на позициите и концепциите идва през 2000 година за следващ път, като отговорници ще бъдат сценаристите на „ Сексът и града “, продавайки още веднъж концепцията за обезкосмената жена. Най-вероятно и Клеопатра би одобрила тази концепция.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР