~ „Историята е поредица от изненади. Тя може само да

...
~ „Историята е поредица от изненади. Тя може само да
Коментари Харесай

Където са горили книги, в края на краищата ще горят и хора


~ „ Историята е поредност от изненади. Тя може единствено да ни приготви да не бъдем изненадвани още веднъж и още веднъж “
Кърт Вонегът

Звучи прелестно, нали? Сарказмът е по вонегътски дозиран съвършено, само че макар него си проличава упованието му човечеството най-сетне да научи нещо от историята си и да спре да се върти в кръгове от малоумно повторение на ужаси.

Но…

Свещеници в Полша изгориха книги, за които считат, че пропагандират магьосничеството. Сред книгите са тези за Хари Потър. Имало е и други движимости, като да вземем за пример чадър с щампа на… Hello Kitty.

За страдание:

~ „ Историята ни учи на това, че човек не научава нищо от историята “
Хегел

И преди сме горили книги, скъпо човечество, помните ли? Особено хората от Полша би трябвало да помнят добре. А някой в миналото беше предсказал ето това:

~ „ Където са горили книги, в края на краищата ще горят и хора “
Хайнрих Хайне - 1823 година

Малко повече от 100 години преди Нацистка Германия да се заеме с тази радостна веселба – горенето на книги, поетът Хайне планува, че скоро след едното събитие ще последва и второто.

Сравнението с Нацистка Германия някак си единствено си проси да бъде употребявано в тази ситуация, нали?

Свещениците са част от нещо, наречено „ Фондация SMS от Рая “ (не се шегувам) - Fundacja SMS Z NIEBA. Дори не мога да изброя какъв брой са майтапите, които ми хрумват с това име, само че ще пропусна – няма да се заяждаме на дребно в този момент, я.



Те изпращат Библейски текстове посредством SMS-и, а си имат и страница във Фейсбук (човек би помислил, че са напредничави). „ Забавата “ с горенето на книги е била излъчена в обществената мрежа и непрекъснато е била оправдавана с цитати от Библията. Но от Стария Завет, който, съгласете се – е много друг от Новия Завет и, като цяло не е изключително съотносим към Християнството и доктрината му за обич и помилван, а е като пояснение на събитията, довели до появяването на Християнството.

Прави ми усещане, че доста постоянно се цитира ту Стария, ту Новия Завет, съгласно както им изнася на цитиращите – да оправдаят или обяснят някоя своя постъпка. „ Както дяволът чете Евангелието “.

Децата от фотографията, тези, които се радват на горенето, доста наподобяват на герои от „ Хари Потър “. Иронично, а? Трябва да кажем и че ритуалите на магьосниците, по принцип, доста наподобяват на… ами – обличат се необичайно, горят всякакви неща, насъбрани в кръг, произнасят заклинания…

Като заговорихме за деца и свещеници… усещате накъде отива това, нали?

Миналия месец църквата популяризира отчет, в който се показва, че има случаи на деца, насилвани от съвсем 400 свещеници в Полша сред 1990 година и 2018 година

Не 400 СЛУЧАЯ, а 400 насилници, които неведнъж са насилвали – свещеници, правили свещеническите си каузи, с други думи. Освен това…

Освен това Папата неотдавна призна, че свещеници са насилвали монахини на доста места по света, в това число полово, някои са били освен изнасилвани, само че и държани като секс-робини, други – като елементарни робини. 3 монахини в Испания са били държани като затворнички повече от 15 години и са били употребявани за тежък физически труд. Епископ Франко Мулаккал през 2018 година беше задържан за обезчестяване на монахиня. Папа Франциск изясни преди към два месеца, че предшественикът му Бенедикт е бил заставен да закрие цяло паство, поради случаи на монахини, които са били изнасилвани от свещеници (каква забавна дума – „ свещеници “, т.е. нещо „ свято “).

Използвам случая да ви кажа, че когато в миналото са споделили: „ Обичай близък си “, не са имали това поради. Или може би сме чели разнообразни версии на Библията с вас…

Какво още не съм чул? Не съм чул Fundacja SMS Z NIEBA да прави митинг против войната, против продажбата на оръжия. „ Хари Потър “ и Hello Kitty са страшни, само че жертвите на войната са статистика. Едното ни плаши, а другото е запълване на новинарска емисия преди спортните новини; с едното сме привикнали, против другото се борим.

Възможно ли е някой да си прави евтина реклама, като основава проблеми, където ги няма, а след това ги взема решение или най-малко имитира „ активност “, до момента в който се бори с тях? Аз мислех, че единствено политиците вършат по този начин.

Като си приказваме за реклама и разпространяване, знаете ли кое продава най-вече? Точно по този начин – секс и принуждение. Това го знаят писатели, публицисти, рекламисти, режисьори, явно и свещениците. Ако са решили да си вършат реклама по този метод, се оправят доста добре, би трябвало да им се признае. Е, стигат до неверната публика, само че пък тя е по-многобройна, в случай че би трябвало да сме почтени.

The Guardian ни подсети в материала си за случката в Полша, че потреблението на деца, магьосничество и… „ Хари Потър “ като опрощение за агитация, не е концентрирано единствено в политиката на църквата. През 2016 година в Русия се появява анимационен филм, в който деца се борят против магьосници. Сюжетът се върти към това, че би трябвало да бъде разрушен скрит план на Запада, подсилен от НАТО и… Хари Потър, който е целял да разврати съветските възпитаници. Това нещо се е прожектирало на децата и е било подкрепено от не една и две държавни организации в Русия. Правилно разбрахте – годината е 2016-а, а не 1936-а и страната е нещо като цивилизована. Дали в Съединени американски щати има агитация? Да, несъмнено. И то доста по-скрита и сполучлива. Замислете се… Холивуд. Но е фина и скрита. А на руснаците и пропагандата им е такава една – с правата лопата.

Както и да е. Да се върнем на главното в тази ситуация. В Полша се опасяват, че се връщат в Тъмните епохи. Поне такива мнения се завъртяха из виртуалното пространство. Един от критиците на случката отбелязва нещо, което, колкото и да ми е неприятно, би трябвало да споделя: „ Още не съм срещнал някой, който би изнасилвал, убивал и грабил в името на „ Хари Потър “. В името на Библията – да. Лоши вести, господа “. Oh, sh*t…

Да употребявам довода със „ свободата на словото “ пък е напълно безсмислено, нали? Щото от другата страна са все едни необятно скроени и диалогични хора, потвърдили се през вековете като фенове на свободата и словото. Църквата, апропо, има богата история с горене на книги или възбраната им. Иронично, само че през Средновековието на доста места из Европа е било неразрешено на елементарен човек да има Библия. Дори една страница от Библията. И наказванията са били жестоки. Да, да – даже за една страница. Защо? Много просто – в случай че разполагаш с Библията, можеш самичък да видиш какво написа в нея и да кажеш на свещеника да върви да се ритне откъм гърба, когато стартира да те будалка, че Иисус има потребност от това да ти покачат налога, да ти приберат ¾ от реколтата или да те пратят на война някъде си.

Трябва да изясня обаче, че поставям разграничение сред църквата като цяло и „ някои представители на църквата “. И най-много сред в този момент и преди време. И би трябвало да си призная, че, от това, което знам, изпитвам почитание към настоящия Папа, който е модернизатор тъкмо, когато светът има потребност от това. Tой е оптимално всемирски.

Има нещо забавно, което постоянно ме е озадачавало в горенето, чупенето, унищожаването на книги и албуми в последните десетилетия. „ Последните десетилетия “ е значимо конкретизиране, тъй като преди този момент непосредствено са влизали в библиотеката или в домовете на хората и са си намирали какво да горят. Но след това нещата стоят доста по-различно. За илюстрация на случката в Полша:
когато политици, загрижени родители, публицисти атакуват N.W.A. (сами си проверете какво значи тази абревиация), тъй като песните им били доста провокативни, тълпи ги причакват пред стадионите и демонстративно чупят и газят с булдозери техните албуми. Ice Cube споделя, гледайки побеснялата навалица: „ Ама че гнусота. Кажи малко истини и хората си губят мозъка “. А отговорът на Eazy-E е: „ Виж, истината е, че могат да си вършат каквото там си изискат с тях. Тъпаците към този момент са ги купили! “

(Ice Cube: [watching a crowd destroy their records] Ain't that some sh*t? Speak a little truth and people lose their minds.
Eazy-E: See, the truth is, they can do whatever they want with them. They bought them motherf*ckers.

~ Straight Outta Compton)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР