Историческото споразумение, слагащо край на 17-годишната гражданска война в Судан,

...
Историческото споразумение, слагащо край на 17-годишната гражданска война в Судан,
Коментари Харесай

Историческо споразумение за край на 17-годишната гражданска война в Судан |

Историческото съглашение, слагащо завършек на 17-годишната революция в Судан, беше финализирано през днешния ден от държавното управление и няколко от бунтовническите групировки, настоящи в страната, предава Фрас прес.

Споразумението беше финализиано през днешния ден по време на публична гала. Първо подписаха бунтовниците от Дарфур, където войната стартира през 2003 година По данни на Организация на обединените нации, за тези 17 години жертвите са минимум 300 хиляди души, а бежанците, избягали от спора, над 2,5 млн. души. След това подписа и бунтовническото придвижване от провинциите Южен Кордофан и Сини Нил, където спорът е засегнал един милион души. След тях, от страна на държавното управление, подписа заместник-председателят на Суверенния съвет Мохамед Хамдан Дагало. Той беше упрекван, че е направил “жестокости ” по време на гражданската война в Дарфур.

Споразумението беше подписано и от президентът на Южен Судан Силва Киир в качеството му на поръчител.

На церемонията участваха и военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, ръководител на Суверенния съвет на Судан, и суданския министър председател Абдала Хамдок.

Споразумението идва седмица след визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо в Судан, първото такова от 15 години насам. Официалната цел на визитата беше Помпейо да се опита да убеди и други арабски страни да последват образеца на ОАЕ за спокойно съглашение с Израел.

Малко преди на кацне в столицата Хартум, Помпейо написа в Туитър: “Щастлив съм да разглася, че сме на първия формален пряк полет от Израел за Судан ".

По време на тази среща държавният секретар на Съединени американски щати е коментирал опцията за изваждането на Судан от черния лист на Съединени американски щати за страни, спонсори на тероризма. Очаква се мирното съглашение сред държавното управление и бунтовниците, както и възможното стопляне на дипломатическите връзки с Израел, да спомогнат за това.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР