Историческо решение за Македония - с 81 гласа за парламентът

Историческо решение за Македония - с 81 гласа за парламентът ...

Исторически момент: Македония каза Да за промяна на името.


Историческо решение за Македония - с 81 гласа "за" парламентът в Скопие одобри промени в Конституцията, с които страната ще промени името си на Република Северна Македония. Така на практика се отваря пътят си към членство в НАТО и ЕС. За да влезе в сила Преспанският договор и Македония официално да смени името си, споразумението трябва да бъде ратифицирано и от гръцкия парламент.

© БТА
81 гласа "за" - толкова бяха достатъчни в 120-местния македонски парламент, за да бъдат одобрени законодателните промени. След 27 години спор с Гърция, Македония реши да промени името си на Република Северна Македония.

Вотът беше предшестван от месеци на съпротива от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, а повечето депутати в редиците на бившия премиер Груевски бойкотираха заседанието. Част от тях, обаче, подкрепиха промените в конституцията. Крачка, която премиерът Зоран Заев определи като "историческа"
Зоран Заев, министър-председател на Македония: Това е. Финалното потвърждение на нашата идентичност и нашият език. Имаме справедливо решение. Конституционните поправки станаха възможни благодарение на вашата воля да водим конструктивен диалог и всички заедно да се борим за македонската идентичност.
Близо 90% от гражданите, гласували на референдума за промени в конституцията, казаха "да" на новото име. Но пред сградата на парламента десетки протестиращи скандираха "предатели"

Сега решението на македонския парламент трябва да бъде одобрено и от президента Георге Иванов, който се очаква да наложи вето.

След това топката отива в полето на Гърция, която също трябва да ратифицира споразумението от Преспа. Досега Атина блокираше пътя на Скопие към НАТО и ЕС. Опозиционната Нова демокрация заплаши, че ще гласува "против". Несъгласни с договора с Македония са и от Независими гърци. Призивите на лидера им Панос Каменос да напуснат управляващата коалиция и да свалят правителството, обаче, бяха отхвърлени.

Така премиерът Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА се очаква да запазят властта си. Самият Ципрас беше сред първите, които поздравиха Скопие за историческото решение. Приветствия за снощния вот изпратиха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.
С 81 гласа „за“ македонските депутати гласуваха за името „Северна Македония“С 81 гласа „за“ македонските депутати гласуваха за името „Северна Македония“
С необходимото мнозинство от 2/3-ти Македонският парламент прие историческо решение за смяна на името на страната на Република Северна Македония.

Източник: bnt.bg