Историческо решение за Македония - с 81 гласа за парламентът

...
Историческо решение за Македония - с 81 гласа за парламентът
Коментари Харесай

Исторически момент: Македония каза Да за промяна на името

Историческо решение за Македония - с 81 гласа " за " Народното събрание в Скопие утвърди промени в Конституцията, с които страната ще промени името си на Република Северна Македония. Така на процедура се отваря пътят си към участие в НАТО и Европейски Съюз. За да влезе в действие Преспанският контракт и Македония публично да смени името си, съглашението би трябвало да бъде утвърдено и от гръцкия парламент.

 © Българска телеграфна агенция
81 гласа " за " - толкоз бяха задоволителни в 120-местния македонски парламент, с цел да бъдат утвърдени законодателните промени. След 27 години спор с Гърция, Македония реши да промени името си на Република Северна Македония.

Вотът беше предшестван от месеци на опозиция от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, а множеството депутати в редиците на някогашния министър председател Груевски бойкотираха съвещанието. Част от тях, обаче, поддържаха измененията в конституцията. Крачка, която министър председателят Зоран Заев дефинира като " историческа "
Зоран Заев, министър-председател на Македония: Това е. Финалното удостоверение на нашата еднаквост и нашият език. Имаме заслужено решение. Конституционните ремонти станаха вероятни с помощта на вашата воля да водим градивен разговор и всички дружно да се борим за македонската еднаквост.
Близо 90% от жителите, дали своят вот на референдума за промени в конституцията, споделиха " да " на новото име. Но пред постройката на Народното събрание десетки протестиращи скандираха " предатели "

Сега решението на македонския парламент би трябвало да бъде утвърдено и от президента Георге Иванов, който се чака да наложи несъгласие.

След това топката отива в полето на Гърция, която също би трябвало да ратифицира съглашението от Преспа. Досега Атина блокираше пътя на Скопие към НАТО и Европейски Съюз. Опозиционната Нова народна власт заплаши, че ще гласоподава " срещу ". Несъгласни с контракта с Македония са и от Независими гърци. Призивите на водача им Панос Каменос да изоставен ръководещата коалиция и да смъкват държавното управление, обаче, бяха отхвърлени.

Така министър председателят Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА се чака да запазят властта си. Самият Ципрас беше измежду първите, които поздравиха Скопие за историческото решение. Приветствия за снощния избор изпратиха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.
 С 81 гласа „ за “ македонските депутати гласоподаваха за името „ Северна Македония “ С 81 гласа „ за “ македонските депутати гласоподаваха за името „ Северна Македония “
С нужното болшинство от 2/3-ти Македонският парламент одобри историческо решение за промяна на името на страната на Република Северна Македония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР