Историческият музей във Варна подготвя фотоизложба, по повод 30-ата годишнина

...
Историческият музей във Варна подготвя фотоизложба, по повод 30-ата годишнина
Коментари Харесай

Уникална фотоизложба на морска тема откриват днес във Варна

Историческият музей във Варна приготвя фотоизложба, във връзка 30-ата годишнина от морската експедиция " По пътя на спондилуса ", научи Moreto.net.

Изложбата ще бъде открита на 27 октомври и ще може да бъде забелязана до декември. В нея ще бъдат показани архивни фотографии, модел на кораба " Камчия ", компасът и бинокълът на кораба от морската експедиция извършена през 1988 година от двама варненски археолози проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов.

Повод за провеждането на тази експедиция е откриването в световноизвестния варненски халколитен некропол на украшения, направени от мидата спондилус. Тъй като този тип мида се среща единствено в Средиземно море, находките от некропола са доказателство за съществуването на антични търговски контакти. Основната цел на експедицията е да бъдат проучени комерсиалните направления, свързвали Средиземно и Черно море през праисторическата ера. Плаването стартира на 7 септември и приключва на 22 октомври 1988 година То е осъществено с водолазния транспортен съд „ Камчия ” и материалната и логистична поддръжка на Директива за птиците „ Черноморски лов на риба ” – Варна. Маршрутът на експедицията стартира от Варна, минава през Босфора, Мраморно море, Дарданелите, Егейско море, Атина, егейските острови и назад.

През 2013 година беше основана и книга за морската експедиция „ По пътя на спондилуса ”, в която са разказани подготовката и провеждането на експедицията от капитана на кораба Веселин Венков. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР