Историческият музей в Стралджа обяви дарителска кампания за нови експонати

...
Историческият музей в Стралджа обяви дарителска кампания за нови експонати
Коментари Харесай

Историческият музей в Стралджа обяви кампания за набиране на етнографски експонати

Историческият музей в Стралджа разгласи дарителска акция за нови експонати в етнографската си колекция.

Даренията могат да бъдат предмети от бита, монети, национални носии, занаятчийски принадлежности, документи, фотоси и други старинни предмети, заяви пред публицисти шефът на културната институция Снежана Вълкова.

По думите ѝ, самият музей е относително „ млад “ – открит е на 8 ноември 2009 година, във връзка на 40 години от оповестяването на Стралджа за град. Помещава се в постройка, която е монумент на културата, издигната през 1893 година за житен склад от търговците Яни Костов и Васил Михайлов. Всички експонати са дарени от жителите на Стралджа и това е реалност, с който музеят изключително доста се гордее, сподели Вълкова.

Сред скъпите музейни експонати са национални носии от района, кукерски костюм с маска от началото на предишния век, оценки на участници във войните, копие на документа за назначението на Пейо Яворов за шеф на пощата в Стралджа през 1898 година, както и пощенските везни и сметачната машина, с които е работил.

Историческите сведения сочат, че поетът прекарва една година от живота си в Стралджа – от август 1898-ма до август 1899 година той е шеф на локалната пощенска станция и свързочник.

Смята се, че престоят му е повлиял за написването на две от знаковите му творби – стихотворението „ Арменци “ и поемата „ Градушка “, сподели за още шефът на музея.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР