Исторически момент в Белгия, който може да пренапише историята на

...
Исторически момент в Белгия, който може да пренапише историята на
Коментари Харесай

Исторически момент. Преиграват елитен мач заради грешка на ВАР

Исторически миг в Белгия, който може да пренапише историята на футбола – и това въобще не е пресилено. Мачът от елита на локалното състезание сред Андерлехт и Генк ще се преиграе напълно от първата до последната минута. Причина за това е, че срещата на 23 декември бе белязана от противоречив миг. И, става известно, от неверно решение на системата ВАР.

Тогава Ира Сор от гостите означи гол за 2:2, откакто първият му удар от дузпа бе избавен от вратаря на домакините. Но попадението бе анулирано поради влизане в наказателното поле преди шута на негов съотборник. В същото време още двама играчи – от Андерлехт, също бяха в полето и даже по-близо до изпълнителя, влияейки директно на играта.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRC Genk (@krcgenkofficial)

Генк апелира, откакто загуби мача с 1:2. И по предписание 14, алинея 3, на регулациите на локалната федерация, тази дузпа е трябвало да бъде изпълнена още веднъж. ВАР се намесва и анулира попадението, маркирайки заобиколен свободен удар за домакините. Така на Генк е отнета опцията да осъществя гол. Дисциплинарната комисия прегледа апела на тима и подреди преиграване, аргументирайки се, че „ съдийска неправилност и погрешно използване на системата ВАР са дискредитирали спортния резултат “.

Така точките на Андерлехт са анулирани, а мачът ще се играе отначало в средата на февруари. Това може да има и съществено значение върху класирането. Там изоставането на гранда от водача Унион Сен Жилоа ще стане 11 точки, а не 8. Поне, до момента в който Андерлехт не изиграе анулирания мач и не си вземе, вероятно, още веднъж трите точки от Генк.

Всичко това припомня по какъв начин през октомври след скандално непризнатия гол на Ливърпул против Тотнъм (1:2), когато ВАР видя, че няма засада, само че някак не стигна до единно мнение със съдията и анулира постоянно попадение. Висшата лига изрично отхвърли преиграване. След прецедента в Белгия нещата евентуално към този момент се трансформират и в тази посока. И не един клуб ще може да се позове на това решение, с цел да изиска отменяне на резултат при такава явна и съдбовна неточност.

Източник: corner.dir.bg

Още вести четете в категория Спорт.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР