Исторически момент е, че сме част от Шенген. Вече 14

...
Исторически момент е, че сме част от Шенген. Вече 14
Коментари Харесай

Николай Рашков: Задават се нови протести, ако не се решат проблемите

" Исторически миг е, че сме част от Шенген. Вече 14 години, откогато сме в Европейски Съюз, чакаме да се трансформират нещата и да има свободно придвижване на хора и на артикули. Като български жители усещаме смяната след влизането ни в непълен Шенген, само че като транспортен отрасъл - смяна няма. Данни демонстрираха, че българските превозвачи губят над 200 млн. евро годишно. Това е неприятно за нас като консуматори ", съобщи Николай Рашков - член на Съюза на интернационалните превозвачи.

" Всички ние плащаме по-скъпо за това, че по пунктовете на границите има друго равнище на изчакване. На Русе - Букурещ се чака по два дни. Разстоянието е под 100 км, изчакването на артикули 2 дни е в действителност безумство ", добави той.

По думите му най-чувствителни са стоките от бита.

" Всички ние пазарим тези артикули в магазини и действително сега плащаме сред 15 и 18% повече от всички западноевропейски консуматори. Ако забележите продуктите, които се продават на касите на магазините - от ножчета за бръснене до дъвки, това са артикули с доста невисок предел на сензитивност на цената. И в случай че извършите параленост с тези артикули в нашите магазини и същите артикули в западноевропейски вериги - те са по-евтини ", уточни Рашков.

По думите му след приемането ни в частичния Шенген пред стопанската система ни има 5 стопа.

" През България минават 4 от транспортните коридора на Европа, тези 5 стопа са граничните пунктове на които има изчакване. За мен като експерт - България има право да е на транспортанта европейска сцена и тя би трябвало да заеме мястото си там.

Трябва да има развиване за сухопътен Шенген до края на годината.

Това е напълно в ресора на държавното управление ни, и с цел да не се оскъпяват стоките за крайния консуматор, то би трябвало да влезем и по сухопътен Шенген допустимо най-скоро ", изясни той в ефира на Bulgaria ON AIR и добави, че чакането по границите подвига цените.

На въпрос дали има опасности за отварянето на сухопътните граници, той съобщи изрично, че нашата страна е потвърдила, че можем да бъдем надеждна външна граница на Европейски Съюз.

" Ние имаме наложена рестрикция и е казус в историята - влизането ни в непълен Шенген. Причините за това са напълно популистки ", добави Рашков.

" Нашият отрасъл има проблем с неналичието на качествени квалифицирани водачи на тежкотоварни камиони ", изясни той и добави, че пред сектора се слагат непрекъснато невидими граници.

" Всяка една компания се избавя сама за себе си, само че имаме потребност от държавна политика, която да може да развива бранша. Имаме потребност от специалисти в министерството, които в действителност схващат от превоз, с цел да може да се развива секторът, тъй като другояче всичко останало е кол в колелата. Пакет " Мобилност " бе признат като законодателство, само че към днешна дата нямаме първокласен модел за правоприлагане. Европейска комисия сътвори експертни групи, аз съм част от такава група и зададох въпросът: " Защо би трябвало да се влага в основаването на такава група? " - въпросът е риторичен. Пакетът не може да се правоприложи и това основава спънки пред нашия отрасъл ", изясни Николай Рашков.

Попитан за какво Зелената договорка основава проблеми и рестрикции и какво им основава най-големите проблеми в сектора, Рашков съобщи, че те би трябвало да понижат до 2030 година генерираните въглеродни излъчвания с до 35%. Това е голяма цифра.

Съюзът на интернационалните превозвачи съобщи, че това е неосъществим таргет.

Стратегията, с която Европейска комисия постанова тази договорка, не е работеща.

Има био дизел и био полутечен газ, които могат да се употребяват. Те са по-скъпи, само че не това е водещето. Говори се за електрификация и за водород, само че това няма практическо серийно произвеждане сега ", изясни Рашков.

Той е безапелационен, че имат неотложни проблеми.

" Призоваваме да имаме първокласен и експертен състав в Министерство на превоза, с цел да може да се свърши многото работа, която е на масата. Не е непозната концепцията да има митинги в нашия отрасъл и тя е на масата. Ако има такова прекъсване за стопанската система, която върви - то ще е трагично за нея ", сподели още той.
ТЕМА преди 1 месец 1170 преди 1 месец 2347 преди 2 месеци 4451
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР