Истински празник за меломаните бе спектакълът на оператаЛуиза Милер“ от

...
Истински празник за меломаните бе спектакълът на оператаЛуиза Милер“ от
Коментари Харесай

Луиза Милер“ от киносезона на Метрополитън

Истински празник за меломаните бе спектакълът на операта„ Луиза Милер “ от Джузепе Верди, предаван непосредствено от Метрополитън  Ню Йорк. Това беше театър на извънредно високо професионално  равнище, който ще остане в спомените на всички участвали в кинозалата.

Операта на Верди „ Луиза Милер “ не е доста известна, не се слага постоянно по света, а у нас е играна единствено през 1995 година в Софийската опера -копродукция с спектакъл Пфалцбау Лудвигсхафен Германия. Това е опера, написана от Верди в относително ранен период  на неговото творчество, когато още търси своя жанр. Музиката подухва загатна за Доницети, за белкантото, само че трагичното развиване и кулминационна точка са типично вердиеви -много ярки, доста мощни. Може би именно  условията на белкантото са повода операта да не е толкоз постоянно изпълнявана, от изпълнителите се изисква прекалено много. И макар всички тези ангажименти мога да кажа, че артистите, ангажирани в спектакъла на Метрополитън, бяха прелестни.

Ще стартира със Соня Йончева - блестяща  като певица, вълнуваща като актриса, просто ролята е написана сякаш за нея. Потресаващ като артист бе и Пласидо Доминго, неговият Милер е пример за театрално майсторство. Човек може единствено да се възхищава и прекланя пред този  артист, към този момент 77- годишен, който още може да владее сцената, още може да вълнува. Съвместните подиуми със Соня Йончева бяха доста прочувствени, затрогващи, човек не помни, че е на оперен театър...

След първичното някак непретенциозно показване на Пьотр Бечала в ролята на Рудолфо в  началото на спектакъла, той последователно разпростра своя певчески гений, прелестно извърши фамозната си песен, а най-после завладя публиката с прелестния си глас и трагично наличие.

Гласово величие демонстрираха двамата съветски артисти баси Александър Виноградов в ролята на Валтер, дебютант в Метрополитън, и Дмитрий Белоселски като Вурм. Не им отстъпваше  като глас и изпълнителката на ролята на Федерика Олеся Петрова. Въобще певчески всички бяха превъзходни, даже и изпълнителите на напълно дребните функции.

Особено ме развълнува хорът на Метрополитън - прелестна мелодичност, спятост и по-точно казано - истински  професионализъм на най-високо равнище. За оркестъра може да се каже същото. Диригент на спектакъла бе Бернард дьо Бийи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР