Истински организационен ад, а преди това апокалипсис и тук-таме пълна

...
Истински организационен ад, а преди това апокалипсис и тук-таме пълна
Коментари Харесай

Непрежалимата смърт на спецпрокуратура и съд - кръгова отбрана във ВСС

Истински учредителен пъкъл, а преди този момент апокалипсис и тук-таме цялостна безизходност, плюс " безпорядък и покруса в наказателното правосъдие ". Последното - откъс от Иван Гешев...

Тази картина описаха през днешния ден съвсем всички участници в Пленума на Висш съдебен съвет по отношение на идното закриване на четирите органа - двете инстанции на профилираната прокуратура и също две на спецсъда.

Гости на Висш съдебен съвет бяха четирима шефове - на закриваните две съдилища и на приемащите Софийски градски и Софийски апелативен съд (първите две се намират на ул. " Черковна ", а другите - в Съдебната палата в София, б.а.).

След като битката за избавяне на спецправосъдието наподобява изгубена, новият шлагер на монолитните единомшленици към прокуратурата - в това число ръководителя на АСпНС Георги Ушев, на другите съдийски шефове и на болшинството във Висш съдебен съвет е откакто законът даде 3-месечен период до края на юли, в този момент да се придадат още месеци живот на спецорганите. Обяснението - с цел да се решат организационните въпроси. Като Ушев даже маркира концепция – примерно до 1 януари 2023 година

В немногобройния опозиционен лагер бяха единствено няколко висши съдийки, членове на Висш съдебен съвет: Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, плюс Юлия Ковачева - зам.министър на правораздаването, която през днешния ден заместваше Надежда Йорданова.

Говоренето бе от сутринта до обяд, получи се гигантска каша от същински проблеми, други - които подлежат на явно и напълно нетрудно разрешаване и откровени операции и пропагандни мелодраматични изхвърляния...

Съдийските шефове показаха някои явни усложнения - че да вземем за пример в Палатата няма " нито един квадратен метър за приемане на каквото и да било – а нашите количества са такива, които биха заели половината Съдебна палата " (всъщност на никое място в закона не написа, че по висящите проблеми, които отиват към Софийски градски съд и САС, съдиите няма да си останат физически да се " догледат " в постройката на " Черковна " - даже най-вероятно тъкмо това ще се случи, б.а)

Друг проблем е, че в закона е написан 7-дневен период, в който би трябвало да се разхвърлят по локална подсъдност незапочналите каузи. Това е обичан лайтмотив на бранителите на специнституциите - тъй като след 28 юли нямало индивид - кой ще съобщи в окръжните съдилища старите каузи, като сегашните прокурори и съдии ще са към този момент " закрити ". Повдигна се и въпросът - по какъв начин, като към този момент няма дипломиран електронен автограф (КЕП) от остарялото място, един магистрат ще подписва актове в електронната система.

Стигна се до такава степен, че Гешев се развика на зам.министър Юлия Ковачева (самата тя - висш арбитър от Върховен административен съд и някогашен член на Висш съдебен съвет, б.а.):

" В този 7-дневен период КОЙ арбитър, КОЙ административен началник, КОЙ прокурор в какво качество – откакто не съществуват СНС, АСНС, Специализирана прокуратура и Апелативна профилирана прокуратура, ще извърши преценка и ще изпрати съответните досъдебни или правосъдни производства по подготвеност?! Въпросът е КОЙ - пародира той явно лайтмотива от митингите против Делян Пеевски от 2014 година

Кой, в какво качество, като какъв и на какво правно съображение?! Този въпрос няма отговор или по-скоро има отговор: няма кой да изпрати делата и те би трябвало да седят в постройката запечатани с печати. "

Само че неговото прочувствено експлоадиране бе, откакто Ковачева към този момент бе обяснила, че смисълът на 7-дневния период, който толкоз занимава магистратите е - в него да бъдат единствено физически преместени делата, които ще отиват в други съдилища (става дума за незапочналите процеси, б.а.). Проблемът би трябвало да се е решил преди този момент.

Ковачева подсети, че никой не е споделил, че висящите каузи в Спецсъда би трябвало да бъдат някъде изпращани. Защото съдът продължава да действа - а сега, в който този съд се закрива, законът е показал кой съд е способен.

И подсети, че този въпрос би стоял еднообразно - без значение дали ще се даде 3-месечен, 6 мес. или година толеранс. А още по-интересно стана, когато по-късно се разбра, че става въпрос за общо 60 нестартирали каузи, които ще се реалокират към страната. Други общо 135 настоящи каузи ще отидат пък в Софийски градски съд, а 50 в Апелативния.

Безспорно ще има проблем с преместването към провинцията на томовете (13 000 тома съхранява единствено спецсъдът, по думите на шефката му Мариета Райкова),, купчини материални доказателства и така нататък - който обаче съдийските шефове не пропуснаха да опишат като същински иден пъкъл.

Гешев употребява полемиката, с цел да повтори обичаните си опорни точки - като единствено мелодраматизмът от време на време е повече или по-обуздан:

" Аз тази полемика в някаква степен я считам за безмислена, тъй като доста дребна част от тези проблеми може да реши Пленумът. Почти ниакаква – минимална част… "

Той повтори в жанр “аз споделях ли ви “, че измененията ще провокират юридически безпорядък – нещо, което, както се самоцитира, е казвал и на Народното събрание.

" В СНС са 60 каузи, в прокуратурата са стотици – кой ще ги изпрати?! Кой ще реши на коя прокуратура и къде… На 70% от тези проблеми не виждам никакво решение.

Решаваме проблеми, които някой различен е основал и не ни е работа ние да ги решаваме – някой ги е трансферирал на нас. Резултатът ще е юридически безпорядък и покруса в наказателното правосъдие. “

(Всичко това - в случай, че никой, както стана ясно нагоре, не е казвал, че съдът, чиновниците, заседателите, прокурорите ще се местят от " Черковна " и ще е неразрешено да си догледат започнатите каузи там - в противен случай, б.а.)

Атанаска Дишева го нападна в прав текст:

" Внушението за правния безпорядък в наказателното правосъдие е прекомерно рисково - то се повтаря през последните няколко месеца и считам, че не е Висш съдебен съвет мястото и органът, който би трябвало да тиражира сходно подстрекателство. Защото най-малкото то е погрешно! "

И подсети просто, че каузи за проведени незаконни групи са се гледали и преди основаването на спецсъда.

Четиримата съдийски шефове сложиха и редица в действителност основни въпроси:

Че делата с все материални доказателства и секретни материали би трябвало да трънат и достинат до съдилищата - с все администрация, превоз, защита. Ушев посочи необикновен мотив: че това, в случай че стане при посочената от закона дата за закриване на спецсъда - 28 юли, тогава стартира правосъдната почивка.

" Оромно количество каузи с бусове би трябвало да потеглят към други съдилища в страната – не можем да проучваме дали там ще има чиновници, които да ги одобряват, само че не могат да се върнат назад! Съдът към този момент е закрит, те не могат да се върнат назад при нас! "

Т.е. - че презумпциата е, че в случай че в осъществяване на закона пратиш едно незапочнато дело в Ямбол - там ще са се заключили от вътрешната страна и няма да одобряват буса с документите.

Шефът на АСНС посочи и, че ще има разногласия за подсъдност... Пропусна, че то и в този момент има такива по всевъзможни каузи или следствия. А Алексей Трифонов - началник на Градския съд, отсече:

" При нас място няма! "

Което е реалност. Но даже и зам.министър Юлия Ковачева за следващ път съобщи, че нейното персонално мнение е да се догледат висящите процеси в постройката на " Черковна " - това е учредителен въпрос, който могат да решат самите съдийски шефове.

Те пък акцентираха, че в този момент " новите " съдии, като се влеят при " старите " - примерно в Апелативния съд, по какъв начин ще се образува тричленен състав, който да се събере и да заседава, щом едните са на " Черковна ", а другите - в Съдебната палата. На това Олга Керелска сподели, че може би е дискомфорт краткотрайно да се пътува, само че не е нещо непреодолимо - и ги прати на " добре уредения " градски превоз.

Забележително е, че откакто разказа апокалиптична картина, самият Георги Ушев даде хрумвания, които може да се подхващат незабавно и безпроблемно – да вземем за пример в Софийски градски съд и САС да се основат профилирани отделения за проведена престъпност.

Той сподели и че е елементарно изпълнимо и въпрос на организация на двете съдилища – че не би трябвало делата да се местят от постройката в " Черковна " – нещо, което си бе напълно явно и без „ тръшкането “ и драмите.

Днес бе напомнено, че проблем ще има и със правосъдните заседатели, където би трябвало новите да се прибавят към описите със старите - в това число в електронната система.

Изобщо може би най-същественият миг, посочен през днешния ден е, че новата Единна осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) не дава опция дело, което виси в един съд, да може да продължи в различен съд. Не и без акт за преустановяване. Но пък тогава системата би го " разджуркала " отначало на нов състав, нови правосъдни заседатели и прочие, а законът споделя противоположното - то да се догледа от същите хора със същите доказателства, да се признават извършените следствени дейности и така нататък (всъщност тук законът гласи тъкмо назад на казаното от Гешев, който плаши, че делата ще стартират " от нулата ", б.а.). Настана дебат - по какъв начин по този начин ние " ще излъжем ситемата ", че не започваме ново дело, а продължаваме остарялото на друго място.

Отговорът е елементарен - с доработка на системата.

Гергана Мутафова - прокурорката, която ръководеше европроекта за основаване на е-системата ЕИСС, разказа казуса като " доста значителен и доста огромен ".

Вече имало писмо от " Информационно обслужване " - че за доработка на системата ще трябват най-малко 3 месеца, откакто им бъде предоставена със съответния доовор, даже това да станело през днешния ден.

Мутафова заплаши с:

" Да не стане " Български пощи 2 "?!

И на всичкото от горната страна - от държавната Информационно обслужване към този момент ги уведомили, че доработката " може би ще коства към 1 млн лева " - това се споделя в писмото им. Да не приказваме за усложненията около организирането и провеждането на нова социална поръчка, обжалване и.н...

По гледище на Атанаска Дишева за следващ път бе напомнено, че Информационно обслужване е взела под милион, по-точно „ 900 и няколко хиляди лв… “, както призна Мутафова, за цялото разработване и внедряване на ЕИСС.

Което даде мотив на Дишева да се запита: по какъв начин по този начин за доработка, да се включат нова функционалност, нови имена или електронни подписи, ще желаят милион.

А Юлия Ковачева иронично попита съдиите в Съвета - нали и сега работят по прекрояване на правосъдната карта, т.е. закриване на съдилища. Как това не е чак подобен проблем там? (заседание по въпрос, имаше през вчерашния ден, б.а.)

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков, който води съвещанието, опитваше сякаш да внася баланс, само че и вкарваше реплики като:

" В момента фактически нито един проблем не можем да решим… "

Вместо това Юлия Ковачева още веднъж им подсети, че 3-месечният период - от който остават близо два месеца и половина, е даден в закона точно с цел да се решат всички такива оранизационни проблеми. А седмодневният период е единствено физически да се пренесат делата - и не е разумно той да бъде по-дълъг, тъй като пък по този начин ще се забавят всички процеси.

Георги Чолаков заключи, че най-големият проблем е точно ЕИСС, на която работят съвсем всички общи съдилища (без Върховен касационен съд и административните) и която няма функционалност едно " висящо " дело, което към този момент се гледа от даден арбитър, подхванати са куп дейности, да се реалокира от през днешния ден в различен съд. Освен в случай че не се приключи...

На неговия въпрос - може ли да се случи доработката, Гергана Мутафова отговори:

" Всичко може да се случи - единствено би трябвало да се разпореди, да има време да се направи и да се заплати. "

Юлия Ковачева на финала даде обещание, че несъмнено в Министерство на правосъдието ще се срещнат с проблемите на ЕИСС, изтъкнати през днешния ден.

Накрая Пленумът се напъна и роди... следното решение: да прати цялостния протокол от диалога сина вносителя на закона - Министерския съвет, както и на всички парламентарни групи в Народно събрание.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР