Истински или фалшива е храната, която консумираме? Въпросът колко истинска

...
Истински или фалшива е храната, която консумираме? Въпросът колко истинска
Коментари Харесай

Ядрено-магнитен резонанс разпознава на 100% истинския от фалшивия мед

Истински или подправена е храната, която консумираме? Въпросът какъв брой същинска и качествена е храната, която консумираме е част от всекидневието ни. И в случай че за някои храни може да се откри незабавно на място какво й е качеството, то за други би трябвало особено проучване.

Пчелният мед е един от продуктите, които няма по какъв начин да установиш дали е същински или подправен по стандартните способи или посредством препоръки какво да се гледа и по какъв начин с подръчни средства да го тестваш. Битуващото разбиране, че същинският мед кристализира, а подправеният - не, не е правилно. Фалшивият мед също се озахарява. Цветът също не е индикатор, тъй като може и същинският, и подправеният да са идентични на цвят. Още повече, че в международен мащаб медът е една от най-фалшифицираните артикули.

С други дума има два метода да схванеш дали медът е същински - самичък да си го произведеш или да отидеш в лабораторията на Института по органична химия при Българска академия на науките, където с ядрено-магнитен резонанс спектроскопия незабавно ще се разбере дали медът е същински.

Екип от Института под управлението на член кор. Вася Банкова от години работи върху проучване на прополис. Намерени са огромна част от съставките на прополиса и за него има създадена стандартизация. Съвместно с сътрудници от лабораторията по нуклеарен магнитен резонанс с началник проф. Светлана Симова през последните години се създават модерни способи за бърза и надеждно разграничаване на манов от полифлорен и на " подправен " от " същински " пчелен мед.

При създаване на стандарт за меда учените употребяват ЯМР спектроскопия, с цел да видят вътре молекулите или какво има в една примес. Специално внимание се обръща на другите типове захари в мановия мед, създаван в Странджа, за който има научни доказателства, че е по-здравословен и има по-силно антиоксидантно деяние и по тази причина е значимо да се потвърди достоверността му.

Учените споделят, че в случай че ви покажат мед с цвят като на същинския манов, това не е гаранция, че е вътре медът е същински. На тип мъчно се схваща, само че благодарение на ЯМР са открити субстанции, характерни за дъбовия манов мед. Само дъбовата мана съдържа специфични молекули, които елементарно се виждат с ЯМР.

Фалшивият мед, подложен на ЯМР разбор, се оказва примес от захари. В него има глюкозо-фруктозен сироп, който е 2-3 пъти по-евтин. Освен глюкозата във подправения мед има и малтоза, известна още като малцова захар и е сигнал, че медът е изработен от нишесте.

Важно е да се знае, че и в същинския мед също има глюкоза и фруктоза, само че има да вземем за пример и захар, наречена тураноза. Проф. Симова разяснява, че същинският мед се разграничава от подправения по дребните захари - олигозахариди. По думите й в същинския мед не би трябвало да има малтоза, тъй като в случай че има, това значи, че е подправен.

Дали медът е същински или подправен сигурно открива ядрено-магнитният спектрометър, който се намира в Института. Той е мощен и съвременен и с него са положени основите на Националната лаборатория по ЯМР спектроскопията. Съдържанието на меда " излиза " от ЯМР във тип на графика, където с изключение на другите съставки, наложителните дребни захари също се виждат, в случай че медът е същински. Фалшивият разказва един прекрасен пик на малтозата, а дребни захари в спектъра липсват.

Учените поучават, когато купуваме мед, да четем етикета, с цел да създадем осведомен избор.

С ЯМР са изследвани и виновност. Вина от мерло, каберне совиньон и сира червени и совиньон блан и шардоне - бели, са изследвани, с цел да се дефинира химичният им състав. Анализът може да откри, че обособените виновност попадат в обособени географски области.

Следващата стъпка, с цел да се характеризира типа на виното, ще бъде да се изследват сортовете мавруд, гъмза, необятна мелнишка лоза, които имат характерен български усет./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР