Истинска революция със заплатите идва с директивата за прозрачност в

...
Истинска революция със заплатите идва с директивата за прозрачност в
Коментари Харесай

Революция със заплатите. Пада десетилетна тайна

Истинска гражданска война със заплатите идва с директивата за бистрота в заплащането, призната в края на месец март. Десетилетната фирмена загадка за размера на възнагражденията остава в историята.

Директивата задължава фирмите от Европейски Съюз да оповестяват информация, посредством която чиновниците да могат да съпоставят заплатите си и да оповестяват за разлики, учредени на пола.
-->
Държавите членки би трябвало да транспонират директивата в националното си законодателство до 2026 година Какво следва да бъде приложено за законодателството и по какъв начин това ще се отрази на пазара на труда в България, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право пред уеб страницата pariteni.bg.

Този документ има значително значение, тъй като ще даде право на информиране на търсещите работа лица по отношение на заплащането и право да бъдат осведомени с равнищата на възнаграждение на служащи, полагащи идентичен труд, както и отговорности за фирмите да рапортуват разликите в заплащането на дамите и мъжете. Прозрачността на заплащането разкрива структурите на заплащането в една организация и разрешава на работещите да подхващат дейности за справяне с непрекъснатите разлики в заплащането.

С тази Директива ще се отстранен пристрастията и дискриминирането, учредени на пола, даже и несъзнателна. Всеки служащ ще има справедливост да знае какъв брой печелят неговите сътрудници, мениджъри и изпълнителни шефове, както и той да оповестява своето възнаграждение.

Прозрачността на заплащането значи, че служащите и чиновниците ще имат право да изискат и да им се дава информация за всички заплащания, бонуси и спомагателни придобивки, изплащани в цялата организация.

Работодателят ще се задължи да дава информация за дилемите и уменията, свързани с оценката на работата за определяне на равно възнаграждение за труд с идентична стойност. Гарантира се, че служащите са свободни да разискват заплащането си и се предотвратяват клаузи за закани против служащи, които разискват заплащането си.

Прозрачността на заплащането може да играе решаваща роля за обезпечаване на забележителен прогрес в оправянето с разликата в заплащането на дамите и мъжете. В България е 12,2% съгласно последните настоящи данни към 2021 година. В България дамите претърпяват съществени загуби заради мощното си наличие в нископлатени браншове. Заетостта на дамите доминира в два от трите най-ниско платени стопански действия, освен това с по-ниска работна залата от тази на мъжете - „ Хотелиерство и ресторантьорство ” (с 21%), „ Култура, спорт и развлечения (с 26%).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР