Истина е, че между Република Северна Македония и България има

...
Истина е, че между Република Северна Македония и България има
Коментари Харесай

Посланичката на САЩ в Северна Македония: Радвам се, че не ме пратиха в България

„ Истина е, че сред Република Северна Македония и България има доста история. Има и хора, които биха се радвали да основат спомагателен безпорядък, тези, които имат политически изгоди от опитите си да основават разкази към македонския език, македонската еднаквост. В последна сметка предишното лято беше реализирано съглашение за смяна на конституцията и това е идната стъпка (на страната) към участие в Европейски Съюз. Така съгласно мен тези, които употребяват напрежението сред двете страни, вредят и на двете страни, тъй като България ще завоюва толкоз, колкото и Северна Македония от участието на Северна Македония в Европейския съюз. Това ще помогне във връзка с сигурността, във връзка с стопанската система и във връзка с районните благоприятни условия и интеграция ”, споделя в изявление за МИА посланикът на Съединени американски щати в Северна Македония Анжела Агелер, предаде БТА.

Тя прецизира, че е добър другар с новия дипломат в София и са водили многочислени диалози с него по какъв начин могат да работят дружно, с цел да осведомят хората, с които поддържат връзка, за другите проблеми и провокации. Агелер споделя, че от София в действителност се е чул „ доста нападателен език ”, който не се основава на обстоятелства за обстановката в Северна Македония и се усеща щастлива, че е дипломат на Съединени американски щати в Скопие, а не в София, само че е значимо и има вяра, „ че водачите и жителите и в двете страни, а не тези, които са най-шумни сега, схващат изгодите от това да имаш доста непосредствен комшия, който също е в Европейски Съюз, с който можеш да подобриш търговията си, с който можеш да работиш дружно по въпросите на сигурността, по районната интеграция и всички тези действия ”, което е най-голямата изгода за Северна Македония, а и за България и за другите страни от Западните Балкани.

Конституционните промени са вътрешна работа на Северна Македония, споделя Агелер, само че съгласно нея „ постоянно по-добре се вижда в профил ”.

Тя не се ангажира с мнение дали в страната ще има предварителни избори, споделя, че и в Северна Македония и отвън нея има хора, „ които биха желали да навредят на процеса на напредване ” на страната към Европейски Съюз и има времева рамка за реализирането на конституционните промени и Междуправителствената конференция, след която ще могат да бъдат отворени и преговорните глави с Европейски Съюз и, без да я загатва съответно, разяснява изказванията на опозицията, която споделя, че не поддържа конституционните промени, в случай че няма предварителни избори.

„ Мисля, че или подкрепяте реализирането на нужното за напредване към Европейски Съюз, или сте срещу. И още веднъж се надявам, че тези, които се грижат за бъдещето на тази страна, ще вземат решенията да продължат напред и ще подхващат нужните дейности за напредване към Европейски Съюз. Дали това значи предварителни избори или не, дали ще се случат идната пролет, не мога да предвиждам, само че ще забележим какво ще стане и повярвайте ми, следим доста деликатно ”, споделя Агелер.

По думите ѝ на Западните Балкани има геополитически въздействия, само че те са и световни, както световен проблем е дезинформацията, само че счита, че е значимо по какъв начин страната и нейните жители реагират на тях.

„ Така да вземем за пример реакцията, която видяхме от Северна Македония във връзка с Русия и Украйна, изключително военната поддръжка и поддръжката за НАТО, беше забележителна и в действителност беше модел за доста по-големи страни в Европа във връзка с поддръжката на старания там. Така че това е действителността в тази страна и отвън нея и най-важното съгласно мен е да се признае това и по-късно да се направи избор, който работи за хората в страната, това е образован метод да се отговори на тези геополитически сили и какво е в полза на страната ”, споделя Агелер.

На въпрос какъв е изходът от „ цялата тази обстановка - корупция, неработеща система, разграничено общество, блокиране на измененията в конституцията, които са изискване за продължение на пътя към Европейски Съюз, само че и външни въздействия, които целят да блокират процесите, водещи до напредък ", тя дава отговор, че не вижда това като излаз, а като врата, която чака страна да я бутне и да влезе през нея.

„ Наистина го виждам като вход. Може би това е американският оптимист в мен, само че аз в действителност имам вяра, че тази страна е стигнала до миг, в който би трябвало да отвори вратата, да се втурне през нея и да продължи напред към своето по-светло бъдеще, а не да се заклещи в някакъв отрицателен разказ, който идва и отвън и от вътрешната страна в страната и имам вяра, че тя може да го направи ”, споделя посланикът на Съединени американски щати в Северна Македония в изявлението за МИА.

По думите ѝ пред Северна Македония има огромни провокации.

„ Не е загадка, че виждам корупцията и престъпността като главно предизвикателство, пред което е изправена страната сега. Пътят към Европейски Съюз и промените в този развой оказват помощ за оправянето с доста от тези проблеми. Тази страна даде доста значими и доста сложни жертви и сподели, че може да работи върху действителни проблеми, когато бъде помолена да го направи. Вярвам, че има положителни хора в тази страна, на които им е писнало от корупция. Мисля, че всички жители са изтощени от това. Надявам се, че хората ще кажат „ стига “ и ще изискат техните институции да се оправят с тези проблеми по открит и транспарантен метод и че ще държат виновни водачи, предприемачи и други в обществото, в случай че не съблюдават разпоредбите ”, споделя Агелер.

Според нея " черните описи " на Съединени американски щати не са задоволителни за справяне с казуса, тъй като „ даже в случай че Съединени американски щати дефинират, че някой е подкупен и вреди на демокрацията или обществото посредством своите противозаконни действия, Съединени американски щати може да го назове, само че не може да го арестува ". По думите ѝ, след визитата на премиера Ковачевски в Съединени американски щати преди седмица, тя е имала редица от вътрешни срещи, с цел да разиска каква е позицията на Съединени американски щати във връзка с глобите.

" Хората схващат, че би трябвало да се вземат сложни решения. Но това, че имаш цел, не значи, че ще я постигнеш. Това изисква деяние и в този случай е нужна конституционна смяна. Знам, че хората са изтощени от това, само че в това време желаят да са в Европейски Съюз, тъй като осъзнават големите изгоди от отварянето на тези порти към Европейски Съюз и към евроатлантическите интеграции. Не е задоволително единствено да се надяваме, належащо е още едно мъчно решение и в действителност се надявам водачите на всички политически партии да загърбят разликите си и просто да работят в най-хубавия интерес на страната и нейното бъдеще ", споделя Агелер.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР