Истанбул/София. Умерено-силното земетресение от четвъртък, 14:25 местно време, станало в

...
Истанбул/София. Умерено-силното земетресение от четвъртък, 14:25 местно време, станало в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Новата сеизмична активност в Западна Турция не е уникална

Истанбул/София. Умерено-силното земетресение от четвъртък, 14:25 локално време, станало в източен регион на провинция Денизли-Западна Турция с магнитуд 5.8 за миналите часове е последвано от 45 труса с магнитуд 2.0 и по-голям, множеството от които са усетени в епицентралната област. Това оповестява за ИА " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Единадесет от тях са с магнитуд сред 3.0 и 3.7. Нито един второстепенен трус към този момент не е с по-голям магнитуд (магнитуд над 4, даже 5), както нормално се случва след плитко земетресение с магнитуд 5.8; “плитко ”, тъй като интензивността се развива в горната част на земната кора – до дълбочини от 15 км. Дотук информацията е от каталога на Европейския сеизмологичен център. Националният център на Турция за наблюдаване на трусове и цунами в Истанбул оповестява и по-слаби трусове. Според каталога му в същия период от време мястото на интензивност е източник на 74 афтершока с магнитуд над 1.3, като измежду тях единствено 7 са оповестени с магнитуд 3.0 и по-голям. Малкият брой на релативно по-силни вторични прояви е разбираем с две аргументи – подценяване на магнитуда и неидентифицирани (непълна обработка на записи) събития.
Въздействията от главното земетресение с магнитуд 5.8 се разгръщат с изключение на в прилежащите провинции на Денизли, която е “домакин на събитието ” и се разгръща на запад, север и юг от епицентъра, още в провинция Бурдур на юг, Испарта на изток, Афьонкарахисар на североизток, както и в по-отдалечените Ушак от север, Маниса от северозапад, Измир и Айдън от запад, Мугла – югозападно и Анталия на югоизток. Асошиейтед прес оповестява за 23 души потърсили здравна помощ след ранявания при земетресението. Кметът на Бозкурт госпожа Челик оповестява за съборени две къщи в града и съществени повреди на няколко други (пропаднали покриви и дълбоки пукнатини в стени). Повреди на десетки къщи в град Тутлука не са предизвикали човешки загуби и пострадвания.
Така, интензивността на земетресението в епицентралния регион не надвишава VII степен.
Турските сътрудници означават раздвижвания по структурите Аджъгьол грабеновидна система в източната и фрагменти от разлом Бурдур в югоизтока на провинция Денизли като въвлечени вероятно в актуалната активизация. В покрайнините на административния център Денизли има сведения през минали епохи за земетръсни въздействия с активност до разрушителната IX степен. За мястото на настоящата интензивност няма исторически сведения.
На 20 март тази година на към 55 км в юг-югозападна посока в провинция Денизли се случи земетресение с магнитуд 5.7, последвано от обилие вторични земетресения.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР