Истанбул. Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по

...
Истанбул. Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по
Коментари Харесай

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

Истанбул. Подписаното съглашение приключва процеса по даване на томос по всички догми на православието, съобщи украинският президент Петро Порошенко след срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей, на която бе подписано съглашение за основаване на единна Украинска православна черква, предава РИА Новости .
Властите в Киев чакат да получат томоса за автокефалията преди края на годината, само че Вселенската патриаршия може да го даде единствено главата на " обединената " черква, която православните църкви в Украйна би трябвало да избират в " сплотяващия съвет ". Датата за това събитие към момента не е избрана, само че каноничната украинска православна църква-Московски патриархат съобщи, че няма да взе участие в него.
Синодът на Руската православна черква преглежда дейностите на Константинопол като разделяне и афишира спирането на евхаристийското общение с него в цялата канонична територия, в това число Украйна и Беларус. Според Митрополит Иларион Константинопол е изгубил правото да бъде именуван координиращ център на православието.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР