Истанбул е красив, космополитен град, който очарова не само с

...
Истанбул е красив, космополитен град, който очарова не само с
Коментари Харесай

Вижте приказните дворци на Истанбул

Истанбул е хубав, вселенски град, който очарова освен с забавни здания и просвета, само че и с невероятна атмосфера. Това е единственият град в света, който е ситуиран на два континента – Европа и Азия, разделян от Босфора.

В Истанбул може да се насладите на една прелестна симбиоза сред модерното и обичайното. Тук може да се запознаете с една невероятна просвета, която ще ви приближи оптимално до ориента. В Истанбул няма метод да скучаете. Тук има за всеки по нещо – богата просвета, забавна история, доста остарели обичаи, красиви забележителности, плевел нощен живот, прелестна кухня, която ще ви води в нови измерения и още доста други неща, на които може да се насладите по време на своя престой в града.

Едни от най-красивите места, които наложително би трябвало да посетите в Истанбул са двата приказни двореца Долмабахче и Топкапъ.

Долмабахче се намира на Босфора. Той съставлява впечатляваща правоъгълна сграда, която има 285 стаи, 46 зали, 6 бани и 68 тоалетни. Главното крило на двореца е издигнато паралелно на морския бряг, което придава едно в допълнение обаяние на постройката. В двореца се намира прелестен полилей, който тежи внушителните 5.5 тона. Харемът на двореца също е ситуиран перпендикулярно на морето, като в него има разнообразни по мярка пространства. Общите пространства са свързани по сред си посредством двойни коридори.

Тук има и султански палати, състоящи се от две пространства, които са много богато украсени. В дворцовите зали на Долмабахче има 36 полилеи от кристал на марката Бохемиа. Освен това може да се видят прелестни мебели, които са пращани от Египет, Китай и Индия. Силно усещане в двореца вършат и кристалните камини, парапети, огледала и свещници. Тук са изложени 280 броя вази, които са създадени в Япония, Китай, Франция. Друг впечатляващ експонат в Долмабахче са часовниците, които са 158 на брой.

Долмабахче е като един същински замък от приказките. Тук може да се насладите на типичната ориенталска орнаментика и просвета.

Топкапъ е другият прелестен замък в град Истанбул, който също не е за подценяване. Той е издигнат в интервала 1460 – 1478 година от Фатих Султан Мехмет. Първоначално дворецът е бил очакван за седалище на Османската империя, както и като жилище за османската династия. Интересен факт за двореца е, че всички с изключение на султана са слизали от конете си, с цел да влязат.

Архитектурата на Топкапъ е в действителност впечатляваща, освен вътре, само че и извън. Едно от най-красивите и забавни пространства тук е съкровищницата. Тя се състои от четири пространства. В тях са разпределени голям брой от съкровищата на Османската империя, които несъмнено си заслужава да се видят.

Друга доста значима постройка в двореца Топкапъ е библиотеката. Тя се намира зад стаята за приеми в женското поделение в третия двор. Тя е издигната през 1719 година от Султан Ахмет Трети. Тя се състои единствено от един етаж. Рафтовете на библиотеката са доста красиви. Те са богато украсени със слонова кост, седеф и майсторски направени дърворезби.

В двореца Топкапъ може да се насладите на доста богата сбирка от стъкло и порцелан. Там има и обособена експозиция за локални порцеланови произведения, които са направени в Истанбул и са много богато украсени.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР