Испанското правителство обяви в понеделник, че ще приеме кораба с

...
Испанското правителство обяви в понеделник, че ще приеме кораба с
Коментари Харесай

Испания се съгласи да приеме стотици отказани от Италия бедстващи бежанци

Испанското държавно управление разгласи в понеделник, че ще одобри кораба с 629 мигранти, избавени край крайбрежията на Либия, на който Италия и Малта отхвърлиха достъп.

" Наш дълг е да помогнем да се избегне филантропична злополука и да предложим сигурен кей на тези хора ", се споделя в официално съобщение от канцеларията на премиера Педро Санчес.

Правителството посочи, че корабът " Акуариус " ще може да дебаркира в пристанището на град Валенсия.

Преди това кметовете на испанските градове Барселона и Валенсия предложиха да одобряват в градските пристанища кораба.

Кметицата на каталунската столица Ада Колау предложи градът ѝ да окаже помощ на бедстващите и разкритикува европейците. Според нея рецесията с кораба " Акуариус " слага под въпрос единството на Европейския съюз. " Дълг на едно демократично държавно управление е да не отвръща взор при филантропична рецесия ", съобщи тя.

Колау прикани също формираното от социалистите ново испанско държавно управление да промени миграционната политика, открита от предходното консервативно ръководство.

Медиците на кораба с мигрантите, на който има бременни дами и непридружени малолетни, предизвестиха, че храната на борда ще стигне единствено за през днешния ден. Марко Бертото от филантропичната организация " Лекари без граници " сподели за италианската държавна телевизия, че някои от избавените мигранти имат вода в дробовете си, откакто са паднали в морето от лодките на трафикантите, други имат изгаряния от горивото и солената морска вода, а трети страдат от хипотермия.

Италия и Малта затвориха пристанищата си

Френската благотворителна организация " Ес О Ес Медитеране " ( " SOS Mediterranee " ) съобщи в неделя в Туитър, че нейният избавителен транспортен съд " Акуариус " ( " Aquarius " ) е качил 629 мигранти, в това число 123 малолетни без компаньон, 11 други деца и седем бременни дами.

Мигрантите, основно африканци от страни на юг от Сахара, са взети при шест разнообразни избавителни интервенции край крайбрежията на Либия и включват стотици хора, избавени от италиански военноморски съдове и след това трансферирани на нейния транспортен съд.

Организацията съобщи, че корабът пътува " на север към несъмнено пристанище ", без да прецизира местоназначението, макар че безусловно всеки сходен транспортен съд с мигранти през последните пет години стига в последна сметка до Италия.

Италия обяче разгласи, че няма да допусне кораба в никое от своите пристанища и изиска от Малта да го одобри. Тя обаче отхвърля настояването, като сподели, че няма нищо общо със избавителната интервенция.

С този ход новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, който е водач на крайнодясната партия " Лига ", прави стъпка към осъществяване на своите предизборни обещания да спре потока от мигранти към Италия, отбелязва Ройтерс.

" Малта не приема никого. Франция връща хора на границата, Испания брани границите си с оръжие ", съобщи Салвини във Facebook. " От през днешния ден Италия също ще стартира да споделя " не " на трафика на хора, " не " на бизнеса на противозаконната имиграция ", сподели той.

Повече от 600 000 мигранти са пристигнали в Италия по море от Африка през последните пет години. През последните месеци броя доста понижава, само че през последните дни спасяванията се усилват, което подлага Салвини на първото му тестване като министър.

" Моята цел е да осигуря спокоен живот на тези младежи в Африка и на нашите деца в Италия ", съобщи той, употребявайки хаштага от Туитър " Ще затворим пристанищата ".

Салвини обаче няма власт над пристанищата и не беше ясно дали неговата позиция ще устои. Кметът на Неапол, който неведнъж е влизал в конфликт с водача на Лигата, сподели, че ще приветства филантропичния транспортен съд. " Неапол е подготвен, без финансови средства, да избавя животи ", съобщи той.

При напредването си на север корабът мина край Малта. Италиански чиновник сподели, че Салвини е отправил искане до малтийското държавно управление да разреши на плавателния съд да дебаркира на острова.

Малта обаче съобщи, че избавителните интервенции са били извършени в интернационалните води край Либия и са били координирани от Италия.

" Малта не е нито способената, нито координиращата власт в този случай. Малта ще съблюдава преобладаващите закони ", сподели нейното държавно управление.

Малтийският министър председател Джоузеф Мускат сподели, че отводът на Италия основава рискова обстановка за всички, които имат отношение към случая. В изказване, публикувано късно нощес след диалог с италианския му сътрудник, Мускат отхвърли достъп на кораба до малтийско пристанище, само че акцентира, че Малта ще извърши незабавна здравна евакуация при нужда.

Корабът прекара нощта сред Малта и Сицилия в очакване да получи позволение да дебаркира на някое пристанище.

Организация на обединените нации и Европейски Съюз приканиха Италия и Малта да одобряват неотложно кораба

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) прикани през днешния ден Италия и Малта да разрешат неотложно транспортен съд с повече от 600 мигранти да дебаркира в техни пристанища, предупреждавайки за извънредно незабавна филантропична обстановка.

В изказване ВКБООН прикани " съответните държавни управления да разрешат неотложно дебаркиране на няколкостотинте души, блокирани в Средиземно море от събота ".

Хуманитарното ситуацията изисква доста незабавни дейности. Хората бедстват, изпитват дефицит на хранителни запаси и им е нужна спешна помощ. По-широките въпроси кой е виновен и по какъв начин би трябвало да бъдат разпределени отговорностите сред страните би трябвало да се оставят за по-късно, съобщи Венсан Кощел, специфичен делегат на Върховния комисариат за Централно Средиземно море.

Европейската комисия също прикани за бързо решение на обстановката. " Настояваме всички заинтригувани страни да спомагат за бързо споразумяване на въпроса, с цел да могат хората на кораба " Акуариус " да слязат на сушата безвредно допустимо най-скоро ", съобщи пред публицисти представителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас, представен от Асошиейтед прес.

Берлин насочи зов към Италия и Малта да изпълнят филантропичния си дълг. Обезпокоени сме от ситуацията на хората на този транспортен съд и немското държавно управление приканва всички наранени страни да поемат филантропичната си отговорност, съобщи на брифинг с публицисти държавният представител Щефен Зайберт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР