Испанският Върховен съд обяви, че започва разследване за тероризъм срещу

...
Испанският Върховен съд обяви, че започва разследване за тероризъм срещу
Коментари Харесай

Испания разследва Карлес Пучдемон за тероризъм

Испанският Върховен съд разгласи, че стартира следствие за " тероризъм " против каталунския сепаратистки водач Карлес Пучдемон, който води договаряния с испанското държавно управление по отношение на законопроекта за амнистията на каталунски сепаратисти, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

В изказване Върховният съд съобщи, че е " способен " да " стартира следствие и, в случай че е належащо, да повдигне обвиняване против някогашния каталунски районен водач Карлес Пучдемон " за " терористични закононарушения по отношение на обстоятелствата, обхванати от следствието на " Демократично цунами " - мистериозна платформа, която приканва за митинги против произнесената на 14 октомври 2019 година присъда против девет сепаратистки водачи за ролята им в опита за разединение на Каталуния през 2017 година

Върховният съд, който е назначил съдия-следовател, с цел да прегледа случая, " няма подозрение, че дейностите, в които е упрекната " Демократично цунами ", са свързани с тероризъм ", се споделя в известието на съда.

Според Комисията " няколко улики сочат присъединяване на Карлес Пучдемон ", който " през цялото време е бил осведомен за основаването на тази нова група, проведена за подкопаване на конституционния ред и съществено дестабилизиране на демократичните институции ". Освен него следствието е ориентирано и против Рубен Вагенсберг, който е член на каталунския районен парламент, който също неотдавна напусна Испания, с цел да избегне правосъдно гонене.

В известие, оповестено в " Екс ", Карлес Пучдемон разяснява иронично започването на това следствие. " Обвиняват ме в тероризъм в същия ден, в който ме упрекват, че съм получил като подарък ролекс на стойност 7000 евро ", сподели той, базирайки се на публикация, оповестена от испански уеб страница. " Единственото, което липсва, е откриването на сметка в Панама ".

Съобщението на Върховния съд не е добра вест за лявото испанско държавно управление на Педро Санчес, което от седмици договаря с партията на Пучдемон " Заедно за Каталуния " за законопроекта за прошка на сепаратистите, взели участие в опита за обособяване на Каталуния през 2017 година Каталунската партия изиска тази мярка в подмяна на поддръжката на седемте си депутати за държавното управление на Санчес, напомня Агенция Франс Прес.

Ако не бъде признат законопроектът и не бъде оповестена в последна сметка прошка, Пучдемон ще бъде неотложно задържан, в случай че се върне в Испания. Първоначалният законопроект за прошка, импортиран в Народното събрание, беше отритнат на 30 януари заради опозиция от страна на депутатите от " Заедно за Каталуния ", които желаят той да подсигурява използването на амнистията за лица, упрекнати в " тероризъм ", без да са вероятни изключения, или на лица, упрекнати в " държавна измяна ", защото Пучдемон е застрашен от правосъдно гонене и за това закононарушение.

Магистрат от Барселона подозира водача на последователите на независимостта, че през 2017 година е потърсил поддръжката на Кремъл за независимостта на Каталуния. През януари той съобщи, че разполага с " данни ", които удостоверяват " тесните персонални връзки " сред хора, близки до водача, подкрепящ независимостта, и хора, които по това време са заемали " дипломатически постове или са (имали) връзки с съветските секрети служби ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР