Испанският Върховен съд днес призна за виновни 12 бивши каталунски

...
Испанският Върховен съд днес призна за виновни 12 бивши каталунски
Коментари Харесай

Общо 100 години затвор за лидерите на каталунските сепаратисти

Испанският Върховен съд през днешния ден призна за отговорни 12 някогашни каталунски политици и деятели за ролята им в придвижването за разединение през 2017 година, съобщи Асошиейтед прес.

Съдът осъди някогашния вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас на 13 години затвор за подбудителство към безредици и корист с държавни средства.

Дванайсетте подсъдими бяха изправени пред съда за дейностите си по време на опита на Каталуния да се отдели от Испания след референдум за самостоятелност, който за Мадрид е противозаконен..

Сепаратистките организации бяха декларирали, че в случай че някой от подсъдимите бъде приет за отговорен, те ще провеждат митинги и " спокойно гражданско непокорство ". Испанските управляващи разположиха в допълнение стотици служители на реда в района директно преди оповестяването на присъдите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бившият каталунски президент Карлес Пучдемон осъди през днешния ден решението на съда, като го назова " неуместно ", съобщи Франс прес. " Общо 100 години затвор. Това е неуместно. Сега това повече отвсякога е ориентирано против вас и фамилиите ви. Време е да реагираме като в никакъв случай до момента. В името на бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния ", написа Пучдемон, който след несполучливия опит за разединение живее в Белгия.

Жункерас разгласи, че макар тежките присъди, придвижването за разединение ще стане " още по-силно ".

" На тези, чието само предпочитание е да предизвикват зло, споделяме, че нищо не е завършило през днешния ден, не сте победили, нито сте убедили някого. Ще се върнем и ще се върнем още по-силни. Без никакво подозрение ще се върнем и ще победим ", даде обещание Жункерас в писмо до последователите си, написано в пандиза и оповестено от неговата партия Републиканска левица на Каталуния
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР