Испанският премиер Педро Санчес ще се срещне с каталунския министър-председател

...
Испанският премиер Педро Санчес ще се срещне с каталунския министър-председател
Коментари Харесай

Испанският премиер Санчес ще се срещне с каталунските власти през февруари

Испанският министър председател Педро Санчес ще се срещне с каталунския министър-председател Куим Тора в първата седмица на февруари в Барселона, където двамата ще обсъдят проблемите към самостоятелната област.

Срещата е част от съглашението, което реализира испанският водач на социалистите със сепаратистката левица на Каталуния, което беше част от напъните му да се върна на власт. Каталунската републиканска левица тогава се съгласи да се въздържи от гласоподаване при одобряването на Санчес за министър председател, в подмяна на подновяването на договарянията за политическото решение на самостоятелния район с държавното управление, осведоми El Pais.

„ Споразумяхме се с Каталунската републиканска левица да стартираме двустранни договаряния сред държавните управления ни, които са напълно констутиционно (легитимни), с цел да решим политическата рецесия. Наясно сме, че има дълбоки разлики. Каталунските сепаратистки партии пазят своите права за самоопределнеие, а ние пазиме единството. Ние желаеме да гласуваме за съглашение, не за разлики, което е каквото се случва в един референдум “, съобщи по-рано Санчес в изявление пред испанските медии, което беше и първото му такова откогато се върна на власт.

Преговорите са основни за испанските социалисти на Санчес и неговите съдружни сътрудници, в случай че те желаят да прекарат през Народното събрание новия бюджет. Правителството, което не разполага с болшинство в долната камара на Народното събрание, има потребност от каталунската левица, която още веднъж да се въздържи от гласоподаване, в случай че желае да финансовите му проекти да бъдат утвърдени. Но без договаряния, „ няма политически мандат “, предизвести представителят на КРЛ Габриел Руфиан по време на дебата по време на избирането на Санчес. Премиерът по-рано не съумя да гласоподава испанския бюджет през 2019 година, което и докара до нови избори, извършени през април. Те бяха последвани от нов избор през ноември, откакто Санчес не образува държавно управление. Сега обаче той е убеден, че ще успее да прекара бюджета „ до края на лятото “ на 2020 година

По време на изявлението, Санчес настоя, че желае да откри решение на обстановката в Каталуния отвън съдилищата. И разгласи, че ще се срещне освен с Тора, само че и с всички районни водачи в Испания.

„ Този път няма да съм този, който отива право в държавното управление да договаря. Това законодателство би трябвало да е построено въз основата на консенсус “, добави той.

Премиерът подлага на критика Народната партия, поради работата й с популистите от „ Вокс “, които си сътрудничат в доста райони на Испания, където получиха власт след локалните избори. Той ги упрекна и в това, че не обръщат задоволително внимание на рецесията в Каталуния. Според Санчес, казусът е бил трансфериран на новото държавно управление, поради „ бездействието “ на някогашния министър председател от тяхната партия Мариано Рахой. В неговия мандат се организира самодейността за референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 година, осведоми Агенция „ Фокус ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР