Испанският премиер Педро Санчес обеща днес на каталунците референдум за

...
Испанският премиер Педро Санчес обеща днес на каталунците референдум за
Коментари Харесай

Педро Санчес обеща по-голяма автономия за Каталуния

Испанският министър председател Педро Санчес даде обещание през днешния ден на каталунците референдум за нов статут на Каталуния с по-голяма автономност, само че за следващ път отхвърли опцията за избор за самостоятелност, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

В изявление за испанско радио Санчес означи, че референдумът ще е плод на разговор сред него и каталунския водач Ким Тора.

Въпреки това испанският министър председател акцентира, че това ще бъде "референдум за автономност, само че не за самоопределение " и не сподели по кое време ще бъде извършено гласуването. Каталунските сепаратисти желаят референдум за самоопределение, което Санчес отхвърли изрично.

"Процесът по постигането на самостоятелност е необратим. Правото на Каталуния на самоопределение не може да бъде поставяно под въпрос ", съобщи каталунският министър председател Ким Тора в изявление за каталунска телевизия.

Каталунците към този момент гласоподаваха през 2006 година на референдум за установяване на статута на провинцията. Седемдесет и три % от тях тогава показаха поддръжката си Каталуния да се употребява с необятна автономност и с правото да се назовава "нация ". Впоследствие обаче резултатите от референдума бяха анулирани от испанския парламентарен съд, което даде подтик на придвижването за самостоятелност.

Каталуния разгласи самостоятелност на 27 октомври предходната година след проведен от локалните управляващи референдум макар неналичието на позволение от Мадрид. Испания незабавно сложи провинцията под специфичен надзор, а каталунските ръководители бяха отстранени от служба.

Новият каталунски министър председател Ким Тора следва курса на предшественика си Карлес Пучдемон, който в този момент е в заточение в Белгия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР