Испанският крал започва нов кръг от преговори в търсене на кандидат за съставяне на правителство

...
Крал Фелипе VI започна нов кръг от преговори с лидери
Коментари Харесай

Крал Фелипе VI започна нов кръг от преговори с лидери на испански политически партии с оглед за избор на човек в най-добрата позиция да събере достатъчно подкрепа в парламента за съставяне на правителство

От Associated Press, 2 октомври 2023 г., 6:18 ч. Избори. Изборите доведоха до разцепен парламент, съставен от 350 законодатели от 11 партии, което направи пътя към властта труден за която и да е партия.

Ако няма правителство до ноем. На 27 януари ще се проведат други национални избори на 14 януари. Санчес, чиято партия има 122 места, се надява, че сега може да убеди законодателите, които гласуваха против Фейхоо, да го подкрепят и да съберат поне необходимите 176 гласа за мнозинство.

Но за да направи това, той трябва да спечели подкрепата на две малки партии, които искат независимост за североизточния регион на Каталуния. В замяна на подкрепата си и двете партии отправиха потенциално експлозивни искания за референдум за самоопределение на региона и амнистия за стотици хора, участвали в неуспешния натиск за отделяне на Каталуния през 2017 г.

51-годишният Санчес беше министър-председател на Испания през последните пет години и е действащ лидер на страната до сформирането на ново правителство.

Неговото коалиционно правителство на малцинството в оставка проведе смели политики в области като правата на жените и изменението на климата. Той свика предсрочни избори през юли, след като партията му имаше лошо представяне на местните и регионалните избори.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР