Испанският и.д. премиер социалист Педро Санчес очаквано претърпя провал в

...
Испанският и.д. премиер социалист Педро Санчес очаквано претърпя провал в
Коментари Харесай

Санчес се провали в първия опит да получи подкрепа за сформиране на правителство

Испанският и.д. министър председател социалист Педро Санчес предстоящо претърпя неуспех в първия си опит да получи парламентарна поддръжка за сформирането на държавно управление, съобщи " Ройтерс ". Сега той има два дни, в които да опита да реализира договорка с крайнолявата партия " Подемос " преди втория избор.

Санчес, който извършва длъжността министър председател след изборите през април, се нуждаеше от безусловно болшинство от минимум 176 гласа в негова поддръжка в 350-местния парламент, с цел да бъде одобрен. В четвъртък Санчес ще се нуждае от нормално болшинство – повече гласове " да ", в сравнение с " не ". Днес той загуби със 124 гласа против 170. Петдесет и двама гласоподаваха с " въздържал се ".

Съставянето на коалиция в период бе под въпрос месеци след изборите на 28 април, когато Санчес завоюва едвам към една трета от местата.

В края на предходната седмица Санчес даде по-рано сигнал, че неговата Испанска социалистическа работническа партия е покрай договорка за сформиране на държавно управление с крайнолявата " Подемос ". Вчера обаче водачът на " Подемос " Пабло Иглесиас насочи в Народното събрание апел към Санчес партията му да бъде показана в държавното управление по метод, отговарящ на каузи й от гласовете, които получи на парламентарните избори през април. " Този, който желае съдружно държавно управление, не предлага декоративна роля на мощ с 3.7 милиона гласоподаватели ", сподели Иглесиас.

Без поддръжката на " Подемос " социалистите имаха слаби шансове да обезпечат одобряването на Санчес за ръководител на държавното управление.

Санчес управляваше без болшинство, с малко над една четвърт от вота и с поддръжката на разнородна коалиция, откакто предходната година предшественикът му реакционер Мариано Рахой подаде оставка. Рахой също работеше с кабинет на малцинството с малко под една трета от местата в Народното събрание. Влизането на " Подемос " и центристите от " Сиудананос " фрагментира политическата система на страната в годините, до момента в който Испания опитваше да излезе от рецесията.

Според източници от " Подемос " и социалистическата партия главният въпрос е каква роля биха имали министри на крайнолявата партия. Ако Санчес не бъде одобрен в четвъртък, нови гласувания може да се проведат през септември. Ако и в тях претърпи неуспех, на 10 ноември може да има нови избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР