Испанският град Малага и нейният Слънчев бряг“ (Коста дел Сол)

...
Испанският град Малага и нейният Слънчев бряг“ (Коста дел Сол)
Коментари Харесай

Северните дигитални номади, които търсят нов дом близо до по-слънчев бряг

Испанският град Малага и нейният „ Слънчев бряг “ (Коста дел Сол) притеглят от ден на ден хора, които се местят от останалата част на Европа, в резултат на измененията в метода на живот и работните привички поради COVID-19. Това настояват две от най-големите компании в бранша на жилищното строителство в Испания, представени от Reuters.   От Aedas Homes споделят, че продажбите на техни имоти в Коста дел Сол на чужденци са се удвоили предходната година от 124 през 2021 година на 248 през 2022 г.    Изпълнителният шеф на Aedas Дейвид Мартинез споделя, че има скок в продажбите на хора от Полша и Чехия, страни, които са наоколо до войната в Украйна, както и на белгийци, французи и скандинавци.   „ Не мисля, че е единствено поради войната. Мисля, че доста хора премислиха живота си след Covid-19 “, споделя той за Reuters.    От Neinor Homes SA, строителна компания, която от три години има бизнес с отдаване на жилища чартърен, оповестяват, че чужденците съставляват към 40% от младежите в града, които са избрали дълготрайно наемане на жилища. 

Покупките на парцели от чужденци са се нараснали с 62% по отношение на година по-рано в района на Андалусия, който включва Малага, през първата половина на 2022 година, съгласно Центъра за статистическа информация на нотариусите.   Градският съвет на Малага сподели, че платформата www.malagaworkbay.com, стартирала през февруари 2021 година в помощ на по този начин наречените цифрови номади, е имала повече от 160 хиляди визити към края на 2022 година   Милиони служащи бяха принудени да работят от у дома по време на локдауните поради Covid-19 през 2020 година и откакто доста компании разрешиха това да остане непрекъснат режим, чиновниците откриха, че към този момент могат да работят отвред, разяснява Reuters.

Малага интензивно се пробва да се нарежда като софтуерен център, който да притегля задгранични гении, вместо да бъде просто вход към плажовете и голф игрищата на юг, отбелязва Reuters. Миналата година локалното държавно управление отстрани налога върху благосъстоянието, който задължаваше както локалните поданици, по този начин и чужденците да заплащат налог върху паричните си активи, даже в случай че са съхранявани в чужбина.   Политиката дава плодове. Собственикът на Гугъл Alphabet Inc. избра града като място за европейски център за киберсигурност заради броя на започващите софтуерни компании, които към този момент са основани там, съгласно испанското държавно управление.   Citigroup разгласи през март 2022 година проектите си да отвори център за младши капиталови банкери в града, предлагайки „ по-добър баланс сред работа и персонален живот за привличане на млади гении “.

Привличането на северноевропейците към Южна Европа се е засилило след пандемията, споделя пред Reuters основният изпълнителен шеф на Neinor Homes Борха Гарсия-Еготексеага. По думите му, фирмите, които се борят да задържат най-хубавите си чиновници, им дават свободата да работят от по-слънчево място.    „ Компаниите в Европа биха могли да обмислят ограничения като понижаване на заплатата или заплащане по-малко на тези, които желаят да работят отдалечено от други страни, тъй като служителят ще бъде благополучен, имайки известна независимост “, сподели той. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР