Испанските банки са в напрегнато очакване на решението на Европейския

...
Испанските банки са в напрегнато очакване на решението на Европейския
Коментари Харесай

Обезщетения за милиарди заплашват испанските банки

Испанските банки са в с напрежение очакване на решението на Европейския съд на 3 март. Ако е неподходящо за кредиторите, те ще би трябвало да изплатят на клиентите си компенсации в размер на 48 милиарда щ. $ при най-песимистичния сюжет. Казусът е обвързван с ипотечни заеми, отпуснати при лихви, обвързани с референтния лихвен показател на Испанската централна банка, а не с по-широко потребления EURIBOR - процедура, натоварваща длъжниците с спомагателни разноски за хиляди евро. Европейският съд би трябвало да реши дали кредитните институции са обяснили почтено и транспарантно на клиентите си за какво им продават индексирани с референтната рента на "Банко де Еспанья " (IRPH) ипотеки.

Най-високи компенсации ще заплати "Каиха банк ", отпуснала свързани с IRPH жилищни заеми за 6.1 милиарда евро. Следват "Банко Сантандер " с 4.2 милиарда евро, "Банко Билбао Биская Аргентария " с 3 милиарда евро, "Банкиа " с 1.6 милиарда евро и "Сабадел " - с малко под 1 милиарда евро. "Банкиа " е отпуснала обвързани с IRPH ипотеки за още 1.6 милиарда евро, които са продадени от районните управи и за които тя не счита, че носи отговорност.

Искът е импортиран в Европейския съд от клиент на "Банкиа ", само че решението ще повлияе на метода, по който сходни разногласия ще бъдат разрешавани на територията на Испания в бъдеще. Близо 1 млн. испанци са купили ипотеки, чиито лихви са обвързани с IRPH и всеки от тях е платил приблизително по 25 хиляди евро повече в сравнение с тези, които са получили заеми на база на EURIBOR, сочи оценка на Асоциацията на финансовите консуматори. Испанският висш съд не откри нарушавания на кредитните институции през 2017-а, тъй като продадените от тях ипотеки при IRPH са свързани с формален показател.

Въпросният лихвен маркер на "Банко де Еспанья " се пресмята по-трудно в сравнение с EURIBOR, тъй като включва комисионни и оценка на кредитния риск. Лансиран като по-стабилна алтернатива, испанският показател постоянно е "произвеждал " по-високи лихвени проценти за клиентите откогато е основан при започване на 90-е години на предишния век. Пропастта сред двата показателя обаче се разшири през 2008-а когато Европейската централна банка стартира да понижава базовата си рента.

Най-неблагоприятният за банките сюжет е решение на Европейския съд против тях с противоположна мощ, което би означавало, че то ще обхване както ипотеките с изминал период, по този начин и към този момент направените лихвени заплащания по съществуващи договори. От 1999-а насам са били отпуснати жилищни заеми за 108 милиарда евро, чиито лихви се образуват на база на IRPH, по данни на компанията за кредитни рейтинги DBRS.

Анализаторите са разграничени в мненията си за предстоящата на 3 март присъда, само че множеството залагат на решение против банките и в интерес на потребителите, което ще усили и броя на импортираните искове за обезщетение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР