Испания отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране

...
Испания отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране
Коментари Харесай

Обрат! Испания не иска екстрадиция на сепаратистите

Испания анулира интернационалните заповеди за арест и настояванията за изгонване на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон и на петима други негови сподвижници, търсени по обвинявания в протест, съобщи АР.

Решението е на арбитър Пабло Лярена от испанския Върховен съд. Седмица по-рано немски съд постанови, че Пучдемон не може да бъде екстрадиран в Испания по обвиняване в протест, а единствено по обвиняване в злоупотреби с финансови средства.

Съдията Лярена дава отговор за следствието на опита за обособяване на Каталуния от Испания през октомври.



Неговото решение може да бъде възприето от каталунското сепаратисткото придвижване като негова огромна победа против централните управляващи в Мадрид.

След референдума за самостоятелност на Каталуния Карлес Пучдемон избяга в Белгия. После отиде във Финландия за малко и на връщане оттова за Белгия бе арестуван в Германия поради настояването за арест и екстрадиция от страна на Мадрид. По-късно бе освободен под парична гаранция в размер на 75 000 евро.



Испанската заповед за арест на Пучдемон остава в действие. Това значи, че в случай че той се окаже на територията на Испания, би трябвало да бъде арестуван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР