Ислямистката групировка “Хамас“ се е подготвила за продължителна и изтощителна

...
Ислямистката групировка “Хамас“ се е подготвила за продължителна и изтощителна
Коментари Харесай

Заложил ли е “Хамас“ опасен капан на Израел в Газа?

Ислямистката формация “Хамас “ се е подготвила за продължителна и изтощителна война в линията Газа и има вяра, че може да задържи настъплението на Израел задоволително дълго, с цел да принуди върлия си зложелател да се съгласи на преустановяване на огъня, споделиха пред Ройтерс двама източници, близки до управлението на организацията.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 900
“Хамас “, който ръководи линията Газа, е натрупал оръжия, ракети, храна и медицински материали, настояват източниците, които желаеха да останат анонимни поради сложността на обстановката. Групировката е уверена, че хилядите ѝ бойци могат да оцелеят месеци наред в града от тунели, издълбани надълбоко под палестинския анклав, и да затруднят израелските сили с градска партизанска тактичност, споделиха източниците пред Ройтерс.

В последна сметка “Хамас “ има вяра, че интернационалният напън върху Израел за преустановяване на войната, чиито жертви измежду цивилното население се усилват, може да докара до преустановяване на огъня и реализиране на съглашение посредством договаряния, от които ислямистката формация да излезе с осезаеми отстъпки, като да вземем за пример освобождение на хилядите палестински пандизчии в подмяна на израелски и задгранични заложници, споделят източниците.

Според четирима членове на “Хамас “ групировката е дала ясно да се разбере на Съединени американски щати и Израел по време на непреки договаряния за заложниците, водени с посредничеството на Катар, че желае да наложи такова освобождение на пандизчии в подмяна на заложници.

В по-дългосрочен проект “Хамас “ съобщи, че желае да се приключи 17-годишната обсада на Газа от страна на Израел, както и да се спре разширението на еврейските селища и това, което палестинците считат за груби дейности на израелските сили за сигурност във връзка с джамията “Ал-Акса “, най-свещения мюсюлмански храм.

В четвъртък специалисти на Организация на обединените нации приканиха за филантропично преустановяване на огъня в Газа, като обявиха, че палестинците там са изложени на " сериозен риск от геноцид ". Много специалисти приказват за задълбочаваща се рецесия, без да се вижда явен излаз за нито една от воюващите страни.

" Мисията за заличаване на “Хамас “ въобще не е лесна задача ", сподели Маруан ал Муашер, някогашен външен министър и вицепремиер на Йордания, който в този момент работи за Фондацията за интернационален мир " Карнеги " във Вашингтон. " Този спор няма военно решение. Намираме се в мрачни времена. Тази война няма да бъде къса ", прибавя той.

Израел употребява голяма въздушна огнева мощност след офанзивата на 7 октомври, при която въоръжени членове на “Хамас “ излязоха от линията Газа, убиха 1400 израелци и взеха 239 заложници.

Броят на жертвите в Газа надвиши 9 000 души, като всеки ден на принуждение подхранва митингите по света поради тежкото състояние на над 2 милиона поданици на линията Газа, хванати в капан в дребния анклав, доста от които са без вода, храна и електричество. Миналата седмица израелски въздушни удари поразиха препълнен бежански лагер в Газа, при което починаха минимум 50 палестинци и един пълководец на “Хамас “, написа Българска телеграфна агенция.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи “Хамас “ и отхвърли апелите за преустановяване на огъня. Израелски публични представители споделят, че не си вършат илюзии за това, което може да ги чака, и упрекват бойците на “Хамас “, че употребяват цивилни за живи щитове.

Страната се е подготвила за " продължителна и изтощителна война ", съобщи Дани Данон, някогашен дипломат на Израел в Организация на обединените нации и някогашен член на комисията по външни работи и защита на Кнесета.

“Знаем, че най-после ще победим и ще надвием “Хамас ", сподели той пред Ройтерс и добави: " Въпросът ще бъде цената, която ще бъде платена за това, а ние би трябвало да бъдем доста внимателни и доста деликатни и да разберем, че става дума за доста сложна градска зона за военни дейности ".

Съединени американски щати обявиха, че в този момент не е моментът за всеобщо преустановяване на огъня, макар че споделят, че паузи във военните дейности са нужни за доставка на филантропична помощ.

Адиб Зиадех, палестински специалист по интернационалните въпроси в Катарския университет, който е изучавал “Хамас “, съобщи, че групировката би трябвало да е имала по-дългосрочен проект, който да следва офанзивата ѝ против Израел. " Онези, които направиха офанзивата на 7 октомври толкоз професионално и точно, евентуално са се подготвили за продължителна борба. Не е допустимо " Хамас " да взе участие в такава офанзива, без да е изцяло квалифициран и мобилизиран за последствията от нея ", съобщи Зиадех пред Ройтерс.

Съединени американски щати чакат “Хамас “ да се опита да затрудни израелските сили с улични боеве в Газа и да нанесе задоволително тежки военни загуби, с цел да отслаби поддръжката на израелската общност за нескончаем спор, сподели източник, осведомен с политиката на Белия дом и който изиска да остане неизвестен.

Въпреки това израелски публични представители са подчертали пред американските си сътрудници, че са подготвени да противодействат на партизанските тактики на “Хамас “, както и да устоят на интернационалните рецензии за офанзивата си, сподели източникът. Въпросът дали еврейската страна е способна да отстрани “Хамас “ или единствено да отслаби групировката, остава открит, добавя източникът.

Според източници от “Хамас “ групировката разполага с към 40 000 бойци. Те могат да се придвижват из анклава, употребявайки голяма мрежа от укрепени тунели, дълги стотици километри и дълбоки до 80 метра, изграждани в продължение на доста години.

Според локални поданици и видеозаписи в четвъртък бойци на “Хамас “ в Газа са били видяни да излизат от тунелите и да стрелят по израелски танковете, след което са изчезвали назад в подземната мрежа от тунели.

Израелската войска твърди, че бойците от специфичното ѝ инженерно поделение " Яхалом " работят с други военни формирования за разкриване и заличаване на тунелни шахти в хода на това, което израелски боен представител назова " комплицирани градски боеве " в Газа.

През последните десетилетия " Хамас " води редица войни с Израел и по думите на Али Барака, основания в Бейрут началник на отдела за външни връзки на " Хамас ",  групировката последователно е подобрила военните си качества, изключително ракетите си. По време на войната в Газа през 2008 година ракетите на “Хамас “ са имали оптимален обхват от 40 км, само че до спора през 2021 година той е повишен до 230 км, добави той. " Във всяка война ние изненадваме израелците с нещо ново ", сподели Барака пред Ройтерс.

Стремежът да се откри трайно решение на спора закупи ново значение за Вашингтон през последните дни, защото политическата поддръжка в Съединени американски щати за войната на Израел в Газа стартира да понижава, показва в. „ Файненшъл таймс “.

В четвъртък сенатор Крис Мърфи, демократ от комисията по външни връзки на Сената, сподели, че интервенцията на Израел в Газа предизвиква „ недопустимо равнище на жертви измежду цивилните и не наподобява евентуално да реализира задачата за дефинитивно елиминиране на опасността от “Хамас “.

Други водещи демократи, в това число сенатор Дик Дърбин, насочиха сходни рецензии, до момента в който сенатор Бен Кардин, ръководител на комисията по външни връзки на Сената, също повдигна въпроса какво ще последва след спора.

„ Не знаем какъв брой време ще продължи интервенцията, само че ще пристигна миг, в който ще се оттеглим (и) би трябвало да намерим някакво решение “, сподели Кардин.

Подобно на множеството си прародители, американският президент Джо Байдън поддържа концепцията за основаване на две обособени страни – една израелска и една за палестинците – когато встъпи в служба, само че не обърна доста внимание на въпроса. Други интернационалните горещи тематики като връзките с Китай, спорът в Афганистан и войната на Русия в Украйна бяха на по-високо място във външната му политика.

Предвид ескалацията на израелската атака обаче, Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън започнаха да загатват решението за две страни все по-често в своите обществени изказвания, а публични американски представители споделят, че концепцията за потребление на рецесията, с цел да се даде подтик за нов кротичък развой, набира известност измежду представителите на американското държавно управление, отбелязва " Файненшъл таймс ".

“Хамас “, която е оповестена за терористична организация от Израел, Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни, приканва за унищожаването на Израел в учредителния си правилник от 1988 година

В следващ документ, прочут като Уставът от 2017 година, групировката за първи път приема концепцията за палестинска страна в границите от 1967 година, включваща палестински земи, които Израел окупира след Шестдневната война, макар че групировката не признава категорично правото на Израел на битие.

Базираният в Бейрут представител на “Хамас “ Осама Хамдан съобщи, че офанзивата от 7 октомври и последвалата война в Газа ще слагат още веднъж на масата въпроса за палестинската държавност.

" Това е опция за нас да им кажем, че можем да ковем ориста си със личните си ръце. Можем да подредим уравнението в района по метод, който да служи на нашите ползи ", сподели той пред Ройтерс.

“Хамас “ разшири въздействието си, откакто мирното съглашение от Осло, контрактувано сред Израел и Палестинската автономност (ПА) през 1993 година за преустановяване на десетилетния израелско-палестински  спор се провали. Нетаняху завоюва властта за пръв път през 1996 година. Палестинците и американските участници в договарянията обявиха, че отводът на неговите държавни управления през годините да спрат построяването на еврейски селища на окупирания Западен бряг подкопава напъните за основаване на обособена палестинска страна. В предишното израелски публични представители отричаха селищата да са спънка за мира, а сегашната крайнодясна коалиция на Нетаняху зае още по-твърда позиция против отстъпването на окупираните земи.

От 2002 година насам се разисква арабска мирна самодейност, ползваща се с необятна интернационална и единомислеща арабска поддръжка. Планът предлага на Израел мирни контракти с възобновяване на дипломатически връзки в подмяна на суверенна палестинска страна.

Вместо това Нетаняху избра да заложи на основаването на арабски сунитски съюз, поддържащ връзки с Израел, формиран от Египет и Йордания - страни, с които еврейската страна има мирни контракти от 1979 година и 1994 година - както и Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Мароко. Преди офанзивата на “Хамас “ на 7 октомври израелският министър председател водеше договаряния с посредничеството на Съединени американски щати със Саудитска Арабия за подписване на историческо дипломатическо съглашение за съставяне на обединен фронт против Иран, само че от този момент този развой е спрян.

Маруан ал Муашер съобщи, че офанзивата на “Хамас “ е поставила завършек на всякаква опция за реализиране на непоклатимост в Близкия изток без присъединяване на палестинците. " Днес е ясно, че без мир с палестинците няма да има мир в района ", заключи анализаторът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР