Исландските жени излизат на стачка. В нея се включва и

...
Исландските жени излизат на стачка. В нея се включва и
Коментари Харесай

Защо премиерката на Исландия утре ще стачкува?

Исландските дами излизат на стачка. В нея се включва и премиерката. Десетки хиляди дами, както и небинарни хора, стопират работа за денонощие - и платената, неплатената (домакинска работа, гледане на деца) - във вторник, оповестява " Гардиън ".

Организаторите се надяват, че стачката на дамите - в която към този момент е доказано, че ще се включат работещите в риболовната промишленост, учителите, медицинските сестри и министър-председателката Катрин Якобсдотир, ще притегли вниманието към продължаващата разлика в заплащането по сексуален симптом, както и към необятно публикуваното полово принуждение и тормоз.

Събитието ще означи и първата целодневна стачка на дамите в Исландия през 1975 година Тогава 90 % от тях отказват да работят, това води до съществени промени, в това число и до първата в света определена жена за президент.

Исландия се счита за световен водач във връзка с джендър равенството, като за 14-ата поредна година е №1 съгласно класацията на Световния стопански конгрес. Но в някои специалности дамите все по този начин не престават да печелят 21 на 100 по-малко от мъжете, а 40 на 100 от дамите са били подложени на полов тормоз по сексуален симптом.

Премиерката разгласи, че ще стачкува дейно. И кабинетът ѝ евентуално ще спре работа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР