Исландия отбеляза изчезването на първия ледник. На символична възпоменателна церемония

...
Исландия отбеляза изчезването на първия ледник. На символична възпоменателна церемония
Коментари Харесай

Исландия почете изчезването на първия ледник

Исландия означи изгубването на първия хладилник. На алегорична възпоменателна гала беше сложена паметна плоча с надпис " Писмо към бъдещето ".

Глобалното стопляне стана повода ледникът Ок (Окьокюл) да изгуби статута си поради стопяване и изтъняване. На специфична гала беше сложена паметна плоча с обръщение към бъдещето.

На нея написа, че през идващите 200 години същата орис чака и други ледници. " Ние знаем какво се случва и какво би трябвало да се направи ", написа още на плочата.

Катрин Якобсдотир, министър-председател на Исландия: Свидетели сме на разнообразни проявления на климатичната рецесия, само че тя е една и съща. Нуждаем се от интернационално съдействие. Наистина би трябвало да преосмислим метода, по който се изправяме пред това предизвикателство.
На церемонията участваха десетки жители, студенти и деца.

Студентка: Тъжна съм. Този миг ще се помни от бъдещите генерации. Знам, че един ден внуците ми ще ме попитат какъв е бил този ден и за какво аз не съм направила задоволително.
Исландският хладилник на практика губи статута си още през 2014 година, а процесът на последователно му понижаване се следи от 1890 година.

Оддур Сигурдсон, исландски геолог: Ледниците изчезват извънредно бързо. През последното столетие може би са унищожени към 100, а през идващите десетилетия са застрашени сред 250 и 270.
Климатичните промени ще бъдат основна тематика на идната тази седмица среща в Исландия на водачите на страните от Северния съвет с присъединяване на немския канцлер Ангела Меркел.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР