Исландия формира "необичайна" ляво-дясна коалиция, един месец след парламентарните избори,

...
Исландия формира "необичайна" ляво-дясна коалиция, един месец след парламентарните избори,
Коментари Харесай

Исландия вече има "необичайна" ляво-дясна управляваща коалиция


Исландия образува "необичайна" ляво-дясна коалиция, един месец след парламентарните избори, в опит да стабилизира доверието измежду жителите, които демонстрираха възходящо съмнение към елита.

Лидерът на „ Ляво-зеленото придвижване ” Катрин Якобсдотир, 41-годишна, през днешния ден стана втората жена министър председател на Исландия, откакто нейната партия реализира съглашение с консервативната Партия за самостоятелност и с дясноцентристката Прогресивна партия.

"Това е доста забавен миг в исландската политическа история, тъй като тези три партии са доста различни", сподели Якобсдотир пред Агенция Франс Прес и добави, че е "изключително необичайно" те да си сътрудничат. След конкурентна предизборна акция, тя ще си сътрудничи с някогашния министър-председател и водач на Партията за самостоятелност Бярни Бенедиктсон, на 47-годишна възраст, който беше главният й противник по време на вота на 28 октомври. Споменат в така наречен Панамски досиета, които разкриха офшорни данъчни убежища и техни употребили, той бе изправен пред тежки рецензии от страна на опозицията и медиите. Бенедиктсон бе обиден и от скандал към татко му, обвързван с педофилия.

Нарастването на публичното съмнение към елита през последните години докара до появяването на няколко партии в страната, които разцепват политическия пейзаж и вършат все по-трудно основаването на устойчиво държавно управление. След като финансовата рецесия от 2008 година опустоши стопанската система, Исландия направи грандиозно възобновяване с висок растеж от 7,2% през 2016 година и безработица от забележителните 2,5%.

Якобсдотир подсигурява, че икономическият разцвет на Исландия, провокиран от взрива на туризма, ще докара до увеличение на обществените разноски за опазване на здравето и обучение. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР