Исламабад, Пакистан – Хиляди афганистански бежанци и мигранти в Пакистан

...
Исламабад, Пакистан – Хиляди афганистански бежанци и мигранти в Пакистан
Коментари Харесай

Хиляди афганистански бежанци, бягащи от Пакистан с наближаването на крайния срок за депортиране

Исламабад, Пакистан – Хиляди афганистански бежанци и мигранти в Пакистан се насочват към границата, с цел да се върнат вкъщи ден преди наложеното от държавното управление крайният период за овакантяване на страната изтича.

По-рано този месец краткотрайният министър на вътрешните работи на Пакистан, Сарфараз Бугти, издаде краен период до 31 октомври за всички „ незаконни “ бежанци и мигранти да изоставен, базирайки се на опасения за сигурността.

Продължаване четене

лист от 4 детайла Пакистан приготвя центрове за депортиране на мигранти без документи Защо Пакистан възнамерява да депортира афганистанци без документи? Снимки: Установени афганистанци, принудени да избягат от Пакистан Пакистан не би трябвало да санкционира групово афганистанците бежанци завършек на списъка

Правителството споделя, че повече от четири милиона чужденци живеят в Пакистан, голямо болшинство от които са афганистански жители, потърсили леговище през последните четири десетилетия след руската инвазия в Афганистан през 80-те години.

Съвсем неотдавна, откакто талибаните си възвърнаха властта през 2021 година, пакистански публични лица споделят, че сред 600 000 и 800 000 афганистанци са мигрирали в Пакистан.

Пакистанското държавно управление твърди, че близо 1,7 милиона от тези афганистанци са без документи.

Местните медии оповестиха във вторник, че близо 100 000 афганистански имигранти са се върнали непринудено в страната си от граничния пункт Торкхам в Хайбер Пахтунхва и пункта Чаман в провинциите Белуджистан този месец.

Bugti в понеделник отхвърли акцията за репатриране да е ориентирана против афганистанците. „ Повечето от хората без документи са от Афганистан и усещането, че се изселват единствено хора от Афганистан, е неправилно “, сподели той на конференция.

Правителството също по този начин основава центрове за депортиране във всичките четири провинции, с цел да задържа чужденци, до момента в който не бъдат изпратени назад. Правозащитни групи и Организация на обединените нации осъдиха решението на Пакистан да изгони бежанците.

Заповедта за депортиране пристигна по време на трагичен скок на въоръжените набези в Пакистан, за които държавното управление упреква основани в Афганистан групи и жители, изказвания, отхвърлени от афганистанските талибани.

„ Има 24 самоубийствени атентата от януари тази година и 14 от тях са осъществени от афганистански жители “, сподели Бугти на 3 октомври, когато разгласи проекта за репатриране.

Пакистан заяви за повече от 300 офанзиви тази година, основно в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва и югозападния Белуджистан, граничещи с Афганистан.


Адела Ахтар, афганистанска бежанка в Равалпинди, сподели пред Ал Джазира, че „ няма визия какво ще донесе утрешният ден (сряда) “ за нея.

„ Ако полицията пристигна на вратата ми на следващия ден, ще ги умоля, ще ги умоля да ме оставят да остана. Не мога да се върна, само че не знам по какъв начин другояче да ги убедя да ми разрешат да остана тук “, сподели 47-годишната вдовица и майка на две деца.

„ Ако полицията пристигна на вратата ми на следващия ден, ще ги умоля, ще ги умоля да ме оставят да остана. Не мога да се върна, само че не знам по какъв начин другояче да ги убедя да ми разрешат да остана тук “, споделя тя.

Ахтар, някогашна учителка в Кабул, се реалокира в Пакистан преди 18 месеца, откакто талибаните превзеха властта, защото се опасяваше за сигурността си. Тя сподели, че е кандидатствала за пакистанска виза и е направила няколко визити в офиса на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), с цел да обезпечи документи, с цел да улесни престоя си, само че не е получила никаква помощ.

„ Имам две деца, които живеят тук с мен и не желая още веднъж да посрамвам живота им на заплаха “, сподели тя.

Асад Хан, основан в Исламабад юрист, който дава правна помощ на афганистански бежанци, разкритикува хода на държавното управление, като сподели, че нарушава главните им права.

„ Конституцията на Пакистан подсигурява достолепието на индивида и същото важи и за бежанците. Можем да кажем, че съгласно някои интернационалните закони, които са утвърдени от Пакистан, изпращането на тези хора назад е нелегално “, сподели той пред Al Jazeera.

Хан сподели, че премахването на афганистанци, които са живели в Пакистан в продължение на доста години – и даже десетилетия – ще бъде „ надълбоко разрушително “ за живота им.

„ Те са построили домове, фамилии и средства за прехранване тук в Пакистан и в този момент завръщането в Афганистан сигурно съставлява обилни провокации за тях. Ситуацията със сигурността в Афганистан остава несигурна, икономическите благоприятни условия са нищожни, а достъпът до съществени услуги като опазване на здравето и обучение е стеснен “, сподели той.

„ Преди всичко, психологическият удар от завръщането в разкъсвана от война страна не може да бъде недооценен. Наложително е всяка сходна политика деликатно да обмисля благосъстоянието и сигурността на тези бежанци и да се придържа към интернационалните отговорности за отбрана на уязвимото население. “

В изказване във вторник Human Rights Watch осъди решението на Пакистан и съобщи, че държавното управление употребява „ закани, малтретиране и задържане, с цел да принуди афганистанските търсещи леговище без юридически статут да се върнат в Афганистан или да бъдат изправени пред депортиране “.

„ Обявеният от Пакистан краен период за завръщане на афганистанците докара до арестувания, побоища и изнудване, оставяйки хиляди афганистанци в боязън за бъдещето си “, сподели Ферешта Абаси, откривател по Афганистан в HRW.

„ Ситуацията в Афганистан остава рискова за доста избягали и депортирането ще ги изложи на обилни опасности за сигурността, в това число закани за техния живот и благоденствие. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР