Пакистанският антитерористичен съд разреши ареста на бившия премиер Имран Хан за майските безредици

...
Исламабад, Пакистан – Антитерористичен съд в Пакистан разреши на полицията
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Антитерористичен съд в Пакистан разреши на полицията да разпита и арестува Имран Хан по случай, свързан с атаката срещу сграда на армията по време на протестите, последвали краткия арест на бившия премиер по обвинения в корупция през май тази година.

70-годишният Хан в момента излежава присъда от три години затвор след осъждането му по-рано този месец по друго дело за корупция. Той отрича обвиненията и твърди, че е набелязан от правителството, за да му попречи да участва в предстоящите национални избори.

В сряда съдът за борба с тероризма в град Лахор даде одобрението си, след като полицията подаде молба за разпит на Хан за щурмуването на така наречената къща Джина, официалната резиденция на висш военен командир в града.

След като Хан беше задържан от паравоенните части от сградата на Върховния съд на Исламабад на 9 май, хиляди негови гневни поддръжници излязоха по улиците, атакувайки правителствени и военни съоръжения и настоявайки за освобождаването му.

При една такава атака десетки хора влязоха в резиденцията на военен командир в Лахор и подпалиха част от нея.

Пакистанските власти твърдят, че хора, принадлежащи към партията Pakistan Tahreek-e-Insaf (PTI) на Хан, са нахлули в сградата. При държавна репресия, последвала протестите, хиляди лидери и работници на PTI бяха арестувани, много от които все още остават зад решетките.

Правителството планира да съди най-малко 100 от арестуваните във военни съдилища съгласно драконовския закон за армията, решение, което се критикува от правозащитни групи, които казват, че подобни процеси са несправедливи и им липсва прозрачност.

Разрешението на съда за борба с тероризма в Лахор да разпита и арестува Хан идва, докато той търси облекчение от съдилищата след затварянето му на 5 август за неразкриване на подаръците, които той и съпругата му са получили от чужди правителства и лидери, когато той беше министър-председател между 2018 г. и 2022 г.

В сряда Върховният съд на Пакистан постави под съмнение решението на Върховния съд на Исламабад да затвори Хан по делото за държавни подаръци и призова за преразглеждане. Върховният съд каза, че присъдата може да има „сериозни дефекти“.

Дни след затварянето му Хан беше обявен за недопустим да участва в изборната политика за най-малко пет години, съгласно пакистанското законодателство.

Пакистан трябваше да проведе общите избори до ноември, след като Народното събрание беше разпуснато и по-рано този месец беше обявено служебно правителство.

Но изглежда малко вероятно изборите да се проведат тази година, тъй като избирателната комисия преначертава някои избирателни райони въз основа на последното преброяване на населението в страната.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР