Искри възникнаха в управляваща коалиция заради АЕЦ Белене. Причината беше

...
Искри възникнаха в управляваща коалиция заради АЕЦ Белене. Причината беше
Коментари Харесай

Таско Ерменков: В коалицията няма искри, а жужене по темата за АЕЦ „Белене“

Искри породиха в ръководеща коалиция поради АЕЦ " Белене ". Причината беше изявление на премиера Кирил Петков, че планът няма да бъде осъществен,което провокира реакция от Българска социалистическа партия. За и срещу реализирането на плана АЕЦ „ Белене “ дискутираха в студиото на bTV някогашният изпълнителен шеф на БЕХ Валентин Николов и енергийният специалист от Българска социалистическа партия Таско Ерменков.
„ Изненадан съм, че някой би трябвало да изяснява думите на ръководещите. Лично мен в случай че питате, в случай че би трябвало да се избира сред двата плана би трябвало да се строи в АЕЦ „ Козлодуй “. Предимството му, което акцентират множеството специалисти е, че АЕЦ „ Белене “ ще би трябвало да се зарежда с гориво от „ Твел “, съветско нуклеарно гориво. Смяната му след това ще е доста сложна и ще отнеме години, а АЕЦ „ Козлодуй “ е с гориво от „ Уестингхаус “ или друго различно гориво. Построяването на една АЕЦ е като дълготраен брак. Не знам до каква степен е добре да се обвързваме с Русия в актуалната обстановка и съществуването на напрежението с НАТО “, разяснява Валентин Николов.
„ Българска социалистическа партия постоянно е твърдяла, че би трябвало да се построи АЕЦ „ Белене “. Там са направени огромни капиталови разноски към този момент. Така ще имаме и една диверсификация на нуклеарните мощности. Така ще има и по-малко загуба на електрическа енергия по мрежата “, сподели Таско Ерменков.
Той е безапелационен, че няма „ искри в обединението, а единствено жужене “ по тематиката: „ Естествено в случай че самостоятелният отчет, който се чака, е в интерес на АЕЦ „ Козлодуй “, Българска социалистическа партия няма да се разгласи против него “.

Според Николов към този момент има задоволително отчети в интерес на АЕЦ „ Козлодуй “, още повече че АЕЦ „ Белене “ няма позволение за градеж, а в Козлодуй към този момент имаме Оценка на въздействието върху околната среда.

" Важното е, че всички са съгласни, че България би трябвало да има още атомни общности ", означи Ерменков. Валентин Николов е на същото мнение и уточни някой данни за нарастване на потреблението на ток през идващите години, които демонстрират нуждата от нови реактори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР