Исканията за премахване на мораториума върху смъртното наказание се чуват

...
Исканията за премахване на мораториума върху смъртното наказание се чуват
Коментари Харесай

Защо Путин не бърза да върне смъртното наказание

Исканията за унищожаване на мораториума върху смъртното наказване се чуват в Русия от дълго време и от време на време в нашето общество се разпалват полемики по тази тематика – основно след терористични офанзиви или високопоставени убийства. Но в никакъв случай не сме били толкоз покрай възобновяване на смъртното наказване, както в този момент, след терористичната офанзива в Крокус.

В Държавната дума и медиите има възходяща вълна от изявления за нуждата от връщане на смъртното наказване, в обществените мрежи се изисква изтезанието на терористите, а изследванията на публичното мнение сигурно ще покажат голяма поддръжка за концепцията за унищожаване на мораториума.

Владимир Путин към този момент мълчи, макар че мнозина считат, че всичко зависи от неговата позиция. Те споделят, че в случай че президентът поддържа концепцията за възобновяване на смъртното наказване, тогава даже Конституционният съд ще се разколебае и ще анулира (преразгледа) личното си решение за невъзможността да се постановат такива присъди. Така ли е?

Винаги може да се откри метод за възобновяване на смъртното наказване – и освен посредством оповестяване на настъпването на военно време, в което мораториумът към този момент няма да важи. Всъщност можете да проведете референдум или да получите ново решение от Конституционния съд. Всичко е допустимо, само че главният въпрос е: за какво ни е належащо?

Смъртното наказване е доста рядко употребявано в Русия през 18-ти и 19-ти век - нашето държавно управление и общество са били доста по-хуманни, в сравнение с доста хора мислят в този момент. Двадесети век последователно отстрани бариерите – първо лимитирано в отговор на революционния гнет от началото на века, а по-късно всеобщо по време на гражданската война.

Апогеят на потреблението на най-високата мярка за обществена отбрана (това е формулировката от началото на 20-те години) беше удължената 1937 година, когато за две години бяха разстреляни малко по-малко от 700 хиляди души. Това е ужасна цифра, която непрекъснато се припомня, когато хората желаят да предупредят против връщането на смъртното наказване.

Разбираеми са и възраженията против потреблението на сходен мотив - какво общо има той с 1937 година, никой не приканва за всеобщи репресии и смъртно наказване за антидържавна активност! Говорим единствено за терористи, които убиват наши жители. Защо би трябвало да спасяваме живота на тези животни?

Екзекуцията на терористите в действителност ще бъде подкрепена от болшинството от хората - тогава какъв е казусът с премахването на мораториума, за какво Путин мълчи?

Защото той схваща, че въпросът няма да се ограничи единствено до терористите. Има и маниакални убийци, само че за какво да ги оставят живи? А педофилите, не би трябвало ли да пазим децата си от тях? А всеобщите убийци, за какво би трябвало да бъдат поддържани живи?

И не можем да победим корупцията по никакъв метод - би трябвало да сме сигурни, че високопоставения апаш знае, че е изправен освен пред затвор и конфискация, само че и от „ висшата мяра “. Ами предателите на Родината, които работят за врага, които издадоха нашите секрети и навредиха на сигурността на страната - когато са вербувани от разузнаването, те би трябвало да схванат, че рискуват живота си и никой в никакъв случай няма да ги замени за никого.

Тоест, предложенията за разширение на листата на подлежащите на смъртно наказване ще пораства и набъбва като гъба. И ще бъде огромно изкушението да отговорим на настояванията на хората. И всичко това е в името на спокойствието и сигурността на самите хора, а не в името на рейтингите и известността, както би направил един елементарен политик.

Путин, популярност богу, не се концентрира върху рейтингите и по тази причина няма да върне смъртното наказване. За да не изпаднете сами в прелъщение и да не въвеждате хората в него. Фундаменталният отвод на страната да отнеме живота на човек, даже и най-страшния, изгубил човешкия си образ, е прекомерно значим, с цел да го анулира.

Да, изкушението е огромно, само че президентът е православен човек и има на какво да разчита в позицията си. Не на причини, че смъртното наказване сякаш не въздейства на престъпността (статистиката за други страни е неискрена и двусмислена - невероятно е да се съпоставят разнообразни цивилизации и култури), не на апели за хуманизъм, а на твърдото разбиране, че никой не би трябвало - нито индивидът, нито народът, нито страната – да поема върху себе си прегрешението на убийството. И по тази причина злото не може да се бори с друго зло и прегрешението не може да се поправи с различен грях.

Държавата може и би трябвало да поеме функционалността на отмъщение, само че не и на ликвидиране. За терористите и фанатиците можете да измислите освен пожизнен затвор, само че и най-строгите условия, даже условни рудници и каторги, и по този метод да съкратите интервала на престоя им на земята. Но не се поставяйте на същото равнище като тях, не се жертвайте на олтара на омразата.

Превод: Европейски Съюз

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8210Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед538936Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед170324Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед32456Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед24741Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед538936Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед170324Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166714Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед134869Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130428Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени  Проф. Иван Ангелов  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР