Искания за обяснения пред парламента и дори за оставка бяха

...
Искания за обяснения пред парламента и дори за оставка бяха
Коментари Харесай

Корупционен скандал с маски разтърси Испания

Искания за пояснения пред Народното събрание и даже за оставка бяха отправени към испанския министър председател Педро Санчес след разразил се корупционен скандал, станал прочут като случая “Колдо ”, съобщи Ройтерс.

Става въпрос за приемане на комисиони от висши представители на властта против споразумяване на поръчки за доставка на защитни маски при започване на пандемията от COVID-19 през 2020 година

Скандалът е наименуван на Колдо Гарсия, който стои в неговата основа. Гарсия е бил персонален помощник на някогашния министър на превоза Хосе Луис Абалос, който в този момент е народен представител от ръководещата в Испания социалистическа партия. Според прокурорите Гарсия е получавал заплащания от частна компания, спечелила поръчка за доставка на маски за испанските пристанища и държавната железопътна компания.

Макар че самият Абалос не е махленски в присъединяване в корупционната скица, опозицията твърди, че тя нямало по какъв начин да проработи без застъпничество от висшите етажи на властта. В резултат соцпартията на Санчес изиска Абалос да подаде оставка като народен представител, защото носи “политическа отговорност ”. Ексминистърът обаче отхвърли да напусне депутатското си място, като акцентира, че не е направил нищо неправилно и ще продължи да работи като самостоятелен народен представител, с цел да възвърне достойнството си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР