Искането на президента Румен Радев, избраните от парламента за Конституционния

...
Искането на президента Румен Радев, избраните от парламента за Конституционния
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Румен Радев посяга върху независимостта на съда

Искането на президента Румен Радев, определените от Народното събрание за Конституционния съд Борислав Белазелков и Десислава Атанасова да не встъпват в служба по произнасянето на Конституционния съд за техния избор е " посягане върху независимостта на съда ". Това съобщи пред БНР докторът по Конституционно право доцент Борислав Цеков.
 
" Има едно само и най-важно съображение за мнението ми и то ще бъде споделено от други адвокати и това съображение се назовава " Конституция на Република България ". Защо е политически напън? Защото президентът, несъмнено, има своето право по Конституция, да оспорва актовете на Народно събрание и това му право не се оспорва от никого. Натискът идва от този политически апел Конституционен съд да не съблюдава Закона за Конституционен съд, който категорично изисква определените за конституционни съдии в 7-дневен период да положат клетва и да встъпят в служба, а да се изчака да се произнесе по президентското искане. И когато това прозвучи от пиедестала на президента, а не да вземем за пример от социална дискусия и неправителствена организация, има друга стойност и е форма на напън върху съда, каквато Конституцията не разрешава. Това е посягане върху независимостта на съда и в този смисъл е моят упрек към президента ". Това напомни доцент Борислав Цеков.
 
Той уточни, че позицията на професионалната общественост не е правилна, тъй като не е вярна, а показва политическа съпричастност. Друга част от академичната общественост не е заела такава позиция, тъй като не се води от политически благосклонности, уточни още конституционалистът. Така той разяснява вчерашната декларация на 14 от 27-те адвокатски колегии, оповестили се против избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР