Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни

...
Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни
Коментари Харесай

Гешев преди ВСС: Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения

Искането на Надежда Йорданова е машинален общ брой от нейни свободни съждения. Това разяснява основният прокурор Иван Гешев преди съвещанието на Висш съдебен съвет.

" Искането на Надежда Йорданова е машинален общ брой от нейни свободни съждения. Това са погрешни политически изказвания - свободни цитати от разнообразни правила. Между трите няма никаква връзка, и трите нямат никаква връзка с Конституцията и законите на страната. От това правно нищо може да се види, че има надълбоко недоумение на конституционните правила в страната ", съобщи Иван Гешев.

По думите му настояването за отстраняването му евентуално не е писано от адвокати. „ С такова усещане оставам, когато го чета, най-малко трима са и не са си говорили посред си”, акцентира обвинител номер едно.

„ Има изцяло разбъркване на пълномощията на прокуратурата, с изпълнителната власт, с Народното събрание и съда. На прокуратурата се предават пълномощия, които по закон и Конституция не са нейни. Не виждам никаква правна логичност и никакъв смисъл в това ревю. Това, което се пропагандира не е съдобна промяна. Единственото обяснением което имам е преодоляване на прокуратурата и потреблението ѝ за нелегитимни политически цели ", добави Иван Гешев.

По-рано основният прокурор Иван Гешев изпрати мнение във Висшия правосъден съвет по отношение на предлагането на министъра на правораздаването Надежда Йорданова за предварителното му освобождение от служба, оповестиха от държавното обвиняване.

„ Искат да ме сменят, с цел да овладеят прокуратурата, само че нямат правни аргументи”, е мнението на обвинител номер едно.

В мнението се показва, че предлагането е в несъгласие с Конституцията, Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата доктрина на правото, действието на управляващите и развиването на правосъдната промяна.

„ То не се основава на правни причини, а на политически съждения и субективни изводи и на процедура е персонална оценка на професионалните и нравствени качества на основния прокурор от сегашния министър на правосъдието”, е оценката на обвинител номер едно за предлагането.

Гешев показва, че то не подхожда на одобрените правни стандарти, отбелязва редица пропуски, несъгласия и неточности, в това число посочени в предлагането събития, които не са се състояли, пишат от прокуратурата.

„ Обстоятелствата, въз основа на които се прави извод за съществуване на учредения за предварително освобождение, не са свързани съответно с дейности или бездействия на основния прокурор, а по закон отговорността е лична”, се споделя в мнението.

Очаквайте детайлности!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР