Искането на инициативен комитет от Струмяни за създаване на ВиК

...
Искането на инициативен комитет от Струмяни за създаване на ВиК
Коментари Харесай

Искане за създаване на ВиК дружество в Струмяни беше обсъдено в МРРБ

Искането на предприемчив комитет от Струмяни за основаване на ВиК сдружение, което да дава услуги единствено на територията на общината, беше разисквано на среща в Министерството на районното развиване и благоустройството по покана на заместник-министър Николай Нанков. В нея участваха също регионалният шеф на Благоевград и ръководител на Асоциацията по ВиК Бисер Михайлов, кметът на Струмяни Емил Илиев, ръководителят на Общинския съвет Златка Яневска, шефът на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД - Благоевград Росица Димитрова, представител на инициативния комитет и специалисти от министерството.

По време на диалога стана ясно, че за избор на оператор, който да дава ВиК услуги за популацията на територията на Струмяни, би трябвало да бъде взето решение от Общинския съвет. Той би трябвало да дава отговор на посочените в разпоредба минимални условия.

При даване на ВиК услуги от оператор, единствено за територията на Струмяни, средствата за вложения за доизграждане и поддръжка на ВиК системите ще би трябвало да се обезпечат през цените на услугите за жителите на общината, както и от общинския бюджет, защото не би могъл да се употребява запас от европейските фондове.

С безплатни средства се извършват обекти единствено в административни области, в които ВиК услугите се дават от един оператор. По тази причина планове за модернизиране на водоснабдителна и канализационна инфраструктура в другите общини на област Благоевград също не могат да получат финансиране от фондовете на Европейски Съюз. В момента община Кресна също не е член на асоциацията.

До излизането на Струмяни от асоциацията услугите за популацията ще продължат да бъдат предоставяни от настоящия оператор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР