Искане за отвод не само на съдебния състав, но и

...
Искане за отвод не само на съдебния състав, но и
Коментари Харесай

На втора инстанция Иванчева поиска отвод на всички съдии и разпит на Гешев

Искане за отказ освен на правосъдния състав, само че и на всички съдии от Апелативния спецсъд поради преднамереност и гледище за разпит на зам.-главния прокурор Иван Гешев като очевидец по делото - по този начин стартира процесът за рушвет на втора инстанция против отстранения кмет на " Младост " Десислава Иванчева и подсъдимите с нея Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Тримата бяха приети за отговорни на първа инстанция и получиха надлежно 20 година затвор за Иванчева, 15 година отнемане от независимост за Петрова и 12 година затвор за Дюлгеров за пожелан рушвет от 187 500 евро от строителния бизнесмен Александър Ваклинн.

Председател на правосъдния състав е Георги Ушев, който оглавява Апелативния профилиран съд, докладчик е досегашния краткотраен началник на спецсъда Мариета Неделчева, а третият арбитър е Стоян Тонев.

Георги Ушев увери, че съставът не бил преднамерен

Причината за поисканите отводи е писмо от Георги Ушев, подписано от съвсем всички съдии и изпратено до Висшия правосъден съвет с рецензии, че Върховния касационен съд и ръководителя Лозан Панов се месели в работата на съда. Панов бе наредил инспекция не по доказателствата, а за това по какъв начин се администртира делото след информация за процедурни нарушавания при гледането на ограниченията за неотклонение.

Такива нарушавания бяха открити и поради тях Панов изиска да стартира дисциплинарно произвеждане против арбитър Ушев, само че получи отвод. Председателят на Върховен касационен съд апелира пред Върховния административен съд, който към момента не се е произнесъл. Според юристите по делото за рушвет, арбитър Георги Ушев е оспорил правото на Върховен касационен съд да ги ревизира, открити са нарушавания, а съдът не е неутрален по случая.

" Това несъмнено е довело до негативни страсти у арбитър Ушев и основава условия за неговата преднамереност ", разяснява Биляна Петрова пред самия Ушев. Освен това подсъдимите подчертаха, че не престават да са под домакински арест, а Иванчева подсети и че и е било неразрешено да взе участие в митинг против Иван Гешев.

След едночасов размисъл съдиите отхвърлиха да си създадат отказ, защото все още няма дисциплинарно произвеждане против Ушев, а мненията му по проблема не били по доказателствата, а единствено по процедурните въпроси. Ушев увери, че не е " формирал неподходящо мнение " за подсъдимите и непрестанно им било позволявано да напущат дома си за доктор, да вървят в адвокатски адвокатски фирми, магазини и да посещават обществени прояви.

Иванчева изиска разпит на единствения номиниран за основен прокурор

Отстраненият кмет на " Младост " Десислава Иванчева и тогавашният й заместител Биляна Петеова желаеха по делото да бъде свикан като очевидец и разпитан зам.-главният прокурор Иван Гешев. Те желаеха пред съда Гешев да изясни в качеството си на какъв е участвал на ареста им и е давал разпоредби на чиновниците на антикорупционната комисия пред Спортната палата. Според правосъдния състав обаче рапитът не бил необходим, защото е известно, че Гешев е зам.-главен прокурор и като подобен има право да участва на всички интервенции и арести в страната.

Магистратите назначиха нова спомагателна графологическа експертиза на тефтерче, намерено в дамската чанта на Десислава Иванчева. Искането за експертизата е на прокуратурата, която напомни, че на първа инстанция движимостите лица не са съумели да открият кой е писал в него. Заради това новата експертиза ще съпостави почерка от записките с почерка на Петко Дюлгеров.

По искане на отбраната ще се ревизира дали един от правосъдните заседатели, които са взели участие по делото на първа инстанция, е била член на изборна комисия. Съдът подреди да се ревизира дали през последните 10 години Мария Праматарова-Щуркова е била член на районна или общинска изборна комисия, в кой многомандатен изборен регион и от коя партия.

По искане на отбраната на Петко Дюлгеров ще се търсят записи от камери от столично заведение, в което той твъри, че е бил на 19 март 2018 година Съдебният състав при и медицински документи за здравословното му положение, което продължава да се утежнява. Магистратите отхвърлиха да одобряват за доказателства журналистически следствия и изявления в " Биволъ ", " Фрог Нюз " и от " Боец " с претекста, че е неприемливо съдът да образува изводите си въз основа на журналистически материали и непознато мнение.

Тримата подсъдими остават под домакински арест

След старта на делото на първа инстанция, тримата подсъдими желаеха да им бъдат наложени по-леки ограничения за неотклонение. Съдебният състав обаче отхвърли молбите им като уточни, че те са наказани на първа инстанция за пожелан рушвет от Александър Ваклин. Наложени са им тежки присъди.

Освен това съгласно магистратите има заплаха да се укрият или да извършат друго закононарушение, в случай че бъдат на независимост. Решението на съда е дефинитивно, а идващото съвещание по делото е планувано за 20 ноември.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Разследването против кмета на "Младост " (62)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР