Искаме управляващите да чуят нашия глас. Културата е захлупена в

...
Искаме управляващите да чуят нашия глас. Културата е захлупена в
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Искаме 2 000 лв. стартова заплата, Асен Василев да увеличи бюджета за култура с 260 млн.

Искаме ръководещите да чуят нашия глас. Културата е захлупена в задния двор на страната ни, който никой не чисти. Това съобщи в изявление за БГНЕС Христо Мутафчиев, ръководителят на Съюза на артистите в България.


Мутафчиев прикани вицепремиерът Мария Габриел да ги чуе, защото не е срещал поддръжка от премиера Денков, и да откри метод МФ да усили бюджета на Министерството на културата с най-малко 260 млн. лева

„ Тук не приказваме единствено за заплати, приказваме за пари, които са ни нужни да работим “, безапелационен е ръководителят на Съюза на артистите.

Христо Мутафчиев дефинира за сполучлив френския модел.

„ Там и законите, и методът на подкрепяне на културния бранш е напълно друг. Мисълта на ръководещите към сферата на културата е напълно друга “, разясни още ръководителят на Съюза на артистите в България.

Той разяснява, че има неравномерно систематизиране сред секторите просвета, обучение и опазване на здравето, тъй като евентуално ръководещите считат, че засегнатите в културната сфера се самоиздържат.

„ Когато едно дете не плаче, не го храните, нали? Затова ние надигаме сериозен глас. Да чуят, че системата се нуждае от подкрепяне и то незабавно “, безапелационен е Христо Мутафчиев. Той изясни, че е подписано браншовото съглашение сред работодатели и синдикати, в което се споделя, че началната стартова заплата в сектора би трябвало да стартира от 2 000 лева „ Настояваме министърът на финансите да се съобрази с това нещо и тези средства да стигнат до хората, занимаващи се с творчество. Той не си дава сметка какъв брой нервни кафези умират на един артист вечер на сцената, не го интересува “, добави ръководителят на Съюза на артистите в България. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР