Искам като за начало да припомня, че през месец ноември

...
Искам като за начало да припомня, че през месец ноември
Коментари Харесай

Министър Петкова отговори на БСП: Предизборната кампания е в пикова фаза


Искам като за начало да напомня, че през месец ноември 2014 нашето държавно управление завари обстановка, която беше в действителност доста тежка в енергетиката. Дефицитът в Националната електрическа компания беше над 800 млн., а отговорностите ни към двете американски централи бяха достигнали застрашителни размери. Ние въпреки всичко успяхме да създадем няколко значими стъпки, като променихме Закона за енергетиката, съзадодохме фонд Енергийност и въведохме промени, свързани с активността на КЕВР. Това съобщи на ексклузивен брифинг пред медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка отправените по-рано през днешния ден обвинявания на опозицията.

,,От Българска социалистическа партия настояват, че цените на електрическата сила у нас са най-скъпите в Европа, обаче те би трябвало да знаят, че когато приказваме за свободен пазар, цената се дефинира въз основата на търсене и предложение. Именно това стои в основата на демократичния пазар и ние създадохме борсата за търговия на електрическа сила, която да развие пазара на сила у нас. По отношение на цената на тока желая да напомня, че държавните сдружения имат една съществена функционалност и тя е да дават електрическа сила за пазара и за бита. От друга страна те имат и уговорката да дават всекидневно сила за българската независимо-енергийна борса на цена от 44 лв., като количествата на предлаганата сила порастват непрекъснато'', изясни министър Петкова.

,,Искам да уверя, че нито един мегават не се продава по различен метод, с изключение на по този, записан в закона, а точно - обществено и транспарантно. За съпоставяне междинната цена на тока в интервала юни-юли 2019 година у нас е била 48 евро, до момента в който на румънската енергийна борса за същия интервал е била 49 евро, а на унгарската - 50 евро. Само и само на 9-и август цената на нашата борса е била по-висока в размер на 124 лева'', добави още тя.

,,Нито държавните сдружения са в отмора, нито мощностите са в отмора. Тук въобще не става въпрос за почивки, а за планови годишни ремонти'', разясни енергийният министър и съобщи, че от 2015 година НЕК заплаща със 100 милиона лв. по-малко за американските централи вследствие на реализирано съглашение.

По отношение на това, че компании, свързани с Ковачки, вземат участие в процедурата за построяването на АЕЦ "Белене ", Петкова изясни, че всеки е имал опция да съобщи предпочитание за присъединяване в процедурата. В по-късен стадий ще се дефинира кой тъкмо ще бъде определен за стратегически вложител на плана.

,,Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ ''Белене'' беше оптимално транспарантна и всеки един можеше да съобщи интерес към нея'', уточни още тя.

Относно обвиняването на Българска социалистическа партия, че българската страна създава ток, който продаваме по-евтино на Гърция, министърът акцентира, че нито едно сдружение не продава и не изнася електрическа сила и означи, че това се дефинира от съответните търговци.

,,Такъв вид изявления опонират на главните условия на Европейски Съюз за свободния пазар. Такива изявления пораждат опасности за завеждане на каузи от страна на ЕК'', предизвести опозицията Теменужка Петкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР