Искам дъщеря ми и занапред да може да ходи със

...
Искам дъщеря ми и занапред да може да ходи със
Коментари Харесай

Бранител на религиозните ценности: Каква е тайната на успеха на Ердоган?


" Искам щерка ми и отсега нататък да може да върви със кърпа на университет ", споделя Джемал. За доста турци Ердоган е бранител на религиозните полезности в страната. Затова още веднъж ще гласоподават за него.

В първите години от ръководството на Партията на справедливостта и развиването на Ердоган индустриалният град Коня, седми по величина в Турция, се радваше на сериозен стопански растеж. 

Историята на триумфа на града е явна още преди да кацнеш на летището, написа в собствен репортаж швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг ". Самолетът прелита като че ли демонстративно за няколко минути над индустриални предприятия и хранилища преди да се приземи на пистата.
Редакцията предлага
Населението на Коня е консервативно и поддържа Ердоган

Миналата година от града са били изнесени артикули на обща стойност 3 милиарда $. Коня също така е център и на духовния живот. Тук се намира гробът на персийския стихотворец и мистик Руми. В Коня е и средището на танцуващите дервиши. Те са много авторитетни чак до разпускането на ордена им по времето на Ататюрк, а през днешния ден са обект на сериозен интерес от страна на туристите.

Двумилионният град е закостенял в религиозно и в политическо отношение. Главите на дамите по улиците са покрити, а на изборите през 2018 година президентът Ердоган получи 75 % от гласовете на жителите на града.

" Винаги съм гласувала за ПСР ", споделя Серпил Ъшък, която има магазин за керамични произведения наоколо до мавзолея на Руми. " Имаме защо да благодарим на държавното управление. Погледнете нашите съвременни лечебни заведения. Имаме нови автомагистрали и връзка с високоскоростната железопътна мрежа ", добавя тя. До Анкара, която се намира на към 300 километра, може да се стигне за по-малко от два часа. Но и Ъшък не отхвърля повишаването. Тя носи дебело палто в магазина си, тъй като сходно на доста други търговски обекти в региона, отоплението съвсем не се включва.

Инфлацията не подминава и Коня

От началото на годината. За бизнеса разноските за електрическа енергия са се повишили със 125 %. Войната в Украйна единствено утежнява ситуацията. " Не знам по какъв начин другите хора свързват двата края ", признава Ъшък. Те съумяват да се оправят - нейният брачен партньор работи на две места, тя се поддържа магазина, децата ѝ работят, родителите ѝ получават пенсия. " Но в случай че си единствено с една заплата е доста мъчно ", изяснява дамата.

Сериозната инфлация е непрекъсната тематика в Турция. Според формалната статистика  спрямо предходната година. Други изследвания настояват, че скокът е близо два пъти. Британският " Гардиън " напомня, че през януари Ердоган е уволнил шефа на статистическата организация на страната поради регистрираната рекордна инфлация. Според самостоятелната икономическа група за проучвания Enag реалното повишаване за март е в действителност 142,63 %.   

Увеличението на минималната работна заплата, която половината от всички работещи получават, не може да компенсира сходен растеж. И в Коня доста промишлени служащи получават единствено 4250 лири (около 270 евро) месечно. Правителството е понижило Данък добавена стойност върху главните хранителни артикули, наложени са и ограничавания върху цените на тока. Това обаче не може да компенсира срутва на покупателната дарба.

Джемал Кая, който държи дребна бакалия в пешеходната зона, споделя: " Разбира се, че обстановката е сложна. През ноември платих 1800 лири за сметката си за ток, а в този момент е 4500 лири. Но цените на тока не се покачват само в Турция. "  Въпреки това Кая е предан към партията на Ердоган. Притеснява се, че в случай че опозицията завоюва изборите през 2023 година, публичните промени от ерата на Ердоган ще бъдат анулирани. " Искам щерка ми и отсега нататък да може да върви със кърпа на университет ", признава той. 

За доста турци Ердоган е бранител на религиозните полезности в страната.

Отношението към религията е основно за доста гласоподаватели

Кая си припомням по какъв начин е било преди Ердоган. " Не искам да се връщаме обратно. " Управлението на Партията на справедливоста и развиването се възприема от доста консервативни турци като време на равноправност, тъй като доста правила на светската власт като да вземем за пример възбраната за носене на кърпа в университите бяха анулирани.

Правителството се показва като единствения бранител на религиозните полезности. Опозицията знае това. В края на предходната година водачът на опозиционната Републиканска национална партия Кемал Кълъчдароглу произнесе тирада в Народното събрание, в която помоли за амнистия за предишните несправедливости. Неговото обръщение беше, че промяната на властта няма да е последвана от световна контрареволюция.

Въпреки това в обществото съществува огромно съмнение. Въпросът зад кой водещ претендент може да се сплоти опозицията дава мотив за разгорещени диспути. Кълъчдароглу е остроумен пълководец, само че е представител на светските политици и принадлежи към религиозното малцинство на алевитите. Това му основава компликации в консервативните елементи на страната.

" За да измененията мнението на гласоподавателите на Ердоган, ви е нужен друг профил ", разяснява Сюлейман Акин, строителен бизнесмен от Коня. " Мансур Явас да вземем за пример би имал триумф и тук. " Кметът на Анкара е членувал в националистическа партия и е също известен измежду десницата.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу също печели благосклонности със своята набожност. И двамата политици се радват на повече одобрение в социологическите изследвания от водача на тяхната партия Кълъчдароглу.

Кой може да победи Ердоган?

Кандидатура на настоящия кмет на президентските избори обаче би означавала Истанбул още веднъж да бъде следен от ПСР. Той ще би трябвало да се отдръпна от поста, а заместникът му ще бъде назначен от градския съвет, където партията на Ердоган има болшинство.

Ердоган употребява ролята на Турция за намиране на дипломатическо решение на спора сред Русия и Украйна, за да разсее част от рецензиите към ръководството му, написа " Гардиън ". Одобрението за него е повишено през март до 43,3 %.

Ердоган се надява, че в ролята на посредник в договарянията сред Русия и Украйна ще завоюва поддръжка.

Предприемачът Ахмет Арслан оглавява локалната конструкция на Партията на бъдещето. Това е една от двете нови партии, зародили през последните години от разочаровани последователи на ПСР. Лидерът ѝ Ахмет Давутоглу заемаше дълги години постовете на външен министър и министър-председател по време на ръководството на Ердоган.

Партията на бъдещето е част от алианса на шест опозиционни обединения, които работят върху обща тактика за предизборната акция. Новата партия се цели в религиозните гласоподаватели, разочаровани от Ердоган. В изследванията обаче тя получава едвам един до два %.

Пропастта сред светските и консервативните среди в Турция остава дълбока, само че Арслан има вяра, че други тематики ще бъдат решаващи на изборите. Той цитира някогашния държавен глава Сюлейман Демирел: " Никое държавно управление не може да се изправи против празните тенджери. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР