Искам да знаеш, за който Кристоф ван Херевей беше удостоен

...
Искам да знаеш, за който Кристоф ван Херевей беше удостоен
Коментари Харесай

Искам да знаеш - драмата на една невъзможна любов

" Искам да знаеш ", за който Кристоф ван Херевей беше почетен с Наградата за литература на Европейския съюз за 2016-а година, към този момент е на български.
Романът изследва драмата на една невъзможна обич. Безименният повествовател се пробва да оцелее, пишейки на дамата, с която се е разделил, с цел да й изясни положението си. Само че писмото му " не е напълно писмо, а книга ", " кръстоска сред разказ и писмо ", изпълняваща ролята на катарзисен протест против ориста, който обаче не носи разтуха. Всичко наподобява по този начин, като че ли няма никакъв късмет гледните точки на двамата протагонисти в миналото да се припокрият. А и кой на кого в действителност написа? Защо в един миг функциите се разменят? Има и една котка – може би третият основен воин? В този собствен първи разказ Кристоф ван Херевей навлиза надълбоко в претекстовете и логиката на психиката на персонажите си, разнищва ги с майсторството на умел публицист.
***
Кристоф ван Херевей (1982) приключва архитектура в Гент и литература в Льовен. Отрано се потвърждава в белгийската преса с истинския си и разнолик жанр. Отличаван е с премията на Filosofie Magazine за есе и с Наградата за млада художествена рецензия. През 2012 година Ван Херевей дебютира с романа " Искам да знаеш ", проницателен текст за разминаването на две несъвместими душевности, за неспособността на индивида да се оправи със загубата, за безсилието му да одобри тъгата. Творбата неотложно притегля вниманието на публиката, печели наградата за дебют на Boek.be, а през 2016 година е удостоена и с Европейската премия за литература.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР