Искам да ви дам увереност, че регулациите при природния газ,

...
Искам да ви дам увереност, че регулациите при природния газ,
Коментари Харесай

Новият шеф на КЕВР готов да преведе енергетиката през прехода

Искам да ви дам убеденост, че регулациите при природния газ, електрическата енергия и топлоенергията и водните услуги са в сигурни ръце, съобщи определеният в сряда вечерта за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров по време на чуването му в Народното събрание преди гласуването на кандидатурата му за поста. Той бе единствената номинация за поста на " Продължаваме промяната ".

Тя бе утвърдена с гласовете на 128 от 141 депутатат в зала и онлайн. 13 бяха срещу, нямаше въздържали се.

Тодоров разгласи подготвеност да преведе енергетиката ни през зеления преход.

" Предстои огромна смяна, дали желаеме, или не, не зависи от нас. Цялата енергийна инфраструктура на Европа ще се промени в идващите пет години. Ако мислим единствено през призмата на отбрана на сегашните стопански ползи, усилието ни ще катастрофира. Не би трябвало да се строят слънчеви паркове единствено от свързани с властта хора, а всеки да може да си постави на слънчеви панели на покрива. Регулаторът би трябвало да понижи оптимално цената на зеления преход за потребителите ", съобщи Тодоров пред депутатите.

Той още веднъж повтори думите си при чуването му преди седмица в парламентарната енергийна комисия, че не желае КЕВР да е пазач на лицензирането от регулатора компании, а да е мотор на смяната. Според него всички дружно - изпълнителна и законодателна власт и регулатор, би трябвало да насочат пазарните участници към посоката на нов модел на енергетика и стопанска система.

Тодоров още веднъж приказва за това, че би трябвало да има има ясно разделяне на функционалностите на публичните снабдители и търговците и първите да работят в публичен интерес, а вторите да търсят облагите си. Така той удостоверява опасенията на бизнеса, че държавният газов снабдител може да бъде изваден от свободния пазар и цените за предприятията да се повишат значително.

Бзе никакви изненади бе определен и претендентът за енергиен комисар Благой Голубарев, номиниран от " ИТН ". Той също бе определен с болшинството на 130 депутати от 143-ма дали своят вот в зала и онлайн. 13 още веднъж бяха срещу и нямаше въздържали се.

Двамата незабавно след избирането им поставиха клетва.

До промяната в енергийния регулатор се стигна, откакто министър председателят Кирил Петков се ядоса, че в деня на клетвата на държавното управление му бяха оповестени плановете за повишаването на тока и парното от 1 януари 2022 година В последна сметка това желание бе блокирано с наложения до края на март мораториум върху цените на тока, парното и водата, а Народното събрание откри процедура за избор на нови на мястото на хората с от дълго време изминал мандат – ръководителят Иван Иванов и членът Евгения Харитонова. Бяха признати и законови ремонти, с които бяха закрити постовете на икономическия и юридическия комисари, а жребият в Народното събрание изхвърли двама от енергийните комисари и по този начин съставът на органа бе понижен от девет на петима членове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР