Искам да обясня защо се налагат новите промени. Законодателството от

...
Искам да обясня защо се налагат новите промени. Законодателството от
Коментари Харесай

Ананиев: Запазваме солидарния модел за здраве

Искам да обясня за какво се постановат новите промени. Законодателството от 2009 година е направено с най-хубави усеща. За страдание през годините системата стартира да се пропуква. Нас най-вече ни интересува пациентът. В последните години нито пациентите са удовлетворени, нито лекарите са удовлетворени, нито министерството е предостатъчно. Това е задачата за преструктурирането на здравната система. Това разгласи в предаването " Лице в лице " по бТВ министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, който разкри детайлности за оферти през днешния ден нов здравен модел.

" Ние резервираме солидарния модел. Искаме обаче българските пациенти да могат сами да дефинират кой да ръководи техните здравноосигурителни вноски. Те изрично остават 8%. Искаме още българските жители да могат да взимат осведомени решения къде и кой да ги лекува. Ние предлагаме демонополизация на НЗОК. Това значи, че касата ще се конкурира с частните здравни фондове. Пациентът ще може самичък да избира здравния фонд, в който да се обезпечава. НЗОК ще стане равнопоставен състезател на частния пазар. Хората ще могат непринудено да се обезпечават в НЗОК. Това до момента не беше допустимо. Всичко това ще докара до конкуренция и сред лечебните заведения. Искам да обясня, че избор ще имат безусловно всички жители - и тези, които ги обезпечава работодателят, и държавните служители, и пенсионерите ", разкри министър Ананиев.

" Основният пакет от медицински и дентални действия ще се утвърждава от министъра на опазването на здравето и съсловните организации. Този пакет ще е главен и ще важи за всички здравни фондове. Ще има базови цени, под които няма да може да се пада. Това ще важи за сключването на контракти сред фондовете и лечебните заведения. Така лекуването на българските жители ще бъде обезпечено и сполучливо. Фондовете няма да имат никакво право да сортират своите инвеститори и да ги селектират. Така ще се получи една осреднена здравна вноска. Ще има опция фондовете да оферират разнообразни оферти за в допълнение здравно обезпечаване, които не попадат в главния пакет. Това също ще докара до конкуренция сред здравните фондове. Например, някъде ви желаят кешово заплащане, а вашият фонд ще може да ви предложи да поеме тези кешови заплащания ", даде образец Кирил Ананиев.

" Говорил съм с доста сътрудници от целия свят. Няма съвършен модел, само че ние би трябвало да намерим най-хубавия за нашата реалност и просвета. Със сигурност с оферти модел се резервира солидарността. Социално значимите болести е съвсем несъмнено, че ще бъдат под номер едно и две в главния пакет. Говоря за онкоболните, редките заболявания и тн. Никой няма да остави тези хора без лекуване. За здравно неосигурените лице се планува държавен фонд, от който ще се заплащат осигуровките. Аз непрестанно диря диалози и консенсус с всички в здравната сфера ", безапелационен беше министърът на опазването на здравето.

" Има интерес към строителството на детска болница. Надявам се допустимо най-скоро тя да стане факт. Обявена е социална поръчка и там би трябвало да се съблюдават избрани периоди. Относно заплатите на медиците, увеличихме размера на над 100 клинични пътеки, без да усилваме размера, като това е една огромна опция за нарастване на заплатите ", приключи Кирил Ананиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР