Искам да кажа нещо принципно за развитието на българското земеделие.

...
Искам да кажа нещо принципно за развитието на българското земеделие.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Питаме се дали пък Борисов не използва справедливите протести на земеделците, за да сваля правителството?

" Искам да кажа нещо кардинално за развиването на българското земеделие. Нашата позиция постоянно е била, че по-голяма част от дотациите би трябвало да се преразпределят към произвеждане на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Твърде доста и европейски, и национални средства се отделят за зърнопроизводство. През 90-те години производството на плодове и зеленчуци български представляваше към 25-27% от общото земеделско произвеждане. В момента е сред 1 и 2%. Всички знаем, че се храним с вносни плодове и зеленчуци. Има дисбаланс в бранш земеделие. И този дисбаланс би трябвало да бъде решен с държавна и поредна политика като се преразпределят по-разумно средствата за обособените сектори. " Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването " Неделя 150 " по БНР.
Решението на държавното управление и Народното събрание за повдигане на ветото за импорт на жито от Украйна Нинова дефинира като изменничество на националния интерес. " Прави усещане, че Полша, Словакия, Унгария, които са ястреби в поддръжката за Украйна - този път опазиха личните си национални ползи, стопанската система и земеделието си. Този проблем има европейско измерение. Защото 4 пъти нашия министър на земеделието е заявявал позиция срещу повдигането на възбраната. И внезапно по някакви неразбираеми аргументи това отношение се трансформира. Едва ли с това ще спечелим оттук насетне поддръжката на този източноевропейски блок от страни, които мъчно, само че вярно се обединихме тогава ", добави водачът на социалистите.
" Твърдението, че това ще намали цените на хляба и хлебните произведения - е неистина. И през днешния ден хлебопроизводителите оповестиха, че няма да вложат украинско зърно в българското произвеждане. Пред мен те споделиха следното: “Няма да го създадем, тъй като се опасяваме да не си замърсим производството, нямаме гаранции за чистотата на украинското зърно. То не дава отговор на европейските условия. Цените няма да се понижат и обществен резултат няма да има от това решение. Тук и стои здравния въпрос. Съмнявам се, че контрола ще бъде толкоз сериозен, че ще може изцяло да откри дали вносната пшеница не е рискова за здравето. Българските зърнопроизводители се тормозят от дъмпингови цени. Българското произвеждане ще остане по складовете, ще се калкулират загуби, а по-евтината пшеница ще залее пазара. Дъмпингът е в търговията със зърно. Защото от него не се създава единствено самун, а и фуражи и други. Започваме да се съмняваме, че става въпрос просто за стопански ползи. Ще задаваме въпроси, ще следим кои компании ще внасят украинско зърно на ниски цени и дали ще го препродават на по-високи цени просто, с цел да осъществят едни облаги за сметка на българския народен интерес и произвеждане ", безапелационна бе Нинова за рисковете след унищожаване на ветото за импорт на артикули от Украйна.
По думите й митинга се разраства, а от през вчерашния ден се следи и включването на пчеларите в него, които с съображение се ядосват. " Вносът на мед и пчелни артикули освен им подбива цената. Оказва се по техни думи, че се внася украински мед, преопакова се като български и се продава като подобен. И това убива интернационалните пазари на българския мед. Ако те изискат среща с нас - несъмнено, че ще излезем при тях. Всичко и в този митинг, и по принцип е политика. Защото решението на парламент и държавно управление - това е правене на политика. Борисов през вчерашния ден сподели: “Докато бях министър председател дадох на зърнарите 30 милиарда лв. ”. Питаме се дали пък Борисов не употребява справедливите митинги на земеделците, с цел да смъква държавното управление? Кардиналното решение е да се промени това на Народното събрание - да се върне ветото и да се потърси още веднъж съюз с Полша, Унгария, Словакия. Сектор земеделие е един от най-сериозните, които създават Брутният вътрешен продукт и внасят налозите в страната. Едва ли глобите на Европейска комисия би трябвало да ни тормозят. Както виждаме и други страни ще го създадат. Стратегическото решение е вярно преразпределение на дотациите към други браншове - плодове, зеленчуци, мляко и месо. Възстановяване на напоителни системи, които костват към 100 млн., с цел да имаме поливно земеделие. Земеделието е бранш, който допуска стратегическо мислене, с цел да имаме същинска и евтина храна на българската софра ", добави водачът на българските социалисти.
" Ние сме единствената партия, която сега има предизборна платформа, претенденти за кметове и листи за общински съветници. Да не се омаловажава ролята на Българска социалистическа партия. В цялостна подготвеност сме да стартираме акцията. Промяната, която се очакваше за разграждане на модела ГЕРБ и Борисов не се състоя след парламентарните избори. Очакванията се провалиха, тъй като смяната и статуквото се прегърнаха и направиха тази безпринципна сглобка. Съмнявам се, че гласоподавателите на Политическа партия, които желаеха изчегъртване на ГЕРБ - са им споделили да се прегърнат с Борисов. Както и се колебая, че гласоподавателите на ГЕРБ, които 3 месеца слушаха какъв брой нездравословни, необразовани, некомпетентни и крадливи са Политическа партия - са съгласни Борисов да им даде властта и да продаде ГЕРБ ", заключи Нинова за безпринципността, с която партиите на сглобката са предали своите гласоподаватели.
" Нашата цел е смяна на модела на ръководството на Борисов и ГЕРБ в общините в последните 15 години. Моделът на национално ниво той го придвижи на общинско ниво. Там има феодални имения на кметове. Държат хората в зависимости с назначения и друго. Голямата ни цел е смяната този път да стане изпод. Желанието на Борисов от години наред да прегърне Българска социалистическа партия, с цел да я задуши - продължава и през локалните избори, само че няма да стане. Гледала съм го какви операции прави - задкулисие, обръчи от компании, държане в послушание, непризнаване на институциите, заличаване на опозицията и журналистическия глас, който се надига. Ето това желаеме да променим. Трудно е, коства ни доста, бият ни доста, само че няма да се откажем ", добави ръководителят на Българска социалистическа партия за целите на партията.
" Като резултати чакаме повече от предходния път. Би било доста тъпо, в случай че една партия потегля за по-малко или за опазване на ситуацията такова, каквото е. Имаме положителни претенденти, доста опитни кметове с по няколко мандата и млади, които са претенденти за първи път. Надявам се хората да оценят това, че сме единствената партия, която не се съобщи и не ги излъга, и не влезе в никакви сглобки и сделки. Принципни и поредни сме в политиките си. ", сподели в умозаключение Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР