Искам да кажа на целия български народ - до края

...
Искам да кажа на целия български народ - до края
Коментари Харесай

Екоминистърът: Бъдете спокойни - язовирите са пълни до края на годината

Искам да кажа на целия български народ - до края на годината всички, които се водоснабдяват от язовирите за питейни потребности, могат да бъдат спокойни, язовирите са цялостни. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия Асен Личев, длъжностен министър на околната среда и водите.

Заварих един бюджет със заварени заплащания от порядъка на 11 милиона лв. и не разполагам с бюджет, който да мога да разходвам за главните политики на министерството. Първата ми цел която в действителност беше превратаджийска, беше да забраня вноса на боклуци, разяснява още министър Личев.

Оказа се че не мога да го направя, тъй като държавното управление не е приело националния проект за ръководство на отпадъците, в който трябваше да бъдат включени ограничавания за импорт на боклуци.

В Министерство на околната среда и водите всекидневно се получава информация по какъв маршрут и през кой пункт се движат товари с боклуци. На 5-6 съоръжения е издадено сложно позволение, включващо изгарянето на боклуци и аз не мога да го анулира, добави Личев.

Аз ще се опитам най-малко да пускам националната предпочитана рамка за интервала 2021-2027, включваща главния проблем със предпазените зони, добави министърът. Той изясни, че пълномощията му плануват да може да се ревизират подписаните контракти и да се освободи запас.

Относно замърсяването на въздуха, екоминистърът изясни, че глобата от 2010 година е за редовно превишаване на стойностите на фини прахови частици.

В момента България би трябвало да приготви позиция до съда с допустимо най-хубава отбрана, с цел да се опитаме или да снемем глобата, или да я минимизираме. 13 общини към този момент са покрили критериите за незамърсяване на територията си с фини прахови частици.

До 8 юли би трябвало да изпратим нашата позиция до съда на Европейския съвет, сподели министърът.

Той разяснява и въпроса за противоречивия градеж в местността Алепу.

Много желая подпорната стена да се събори, само че нямам такива пълномощия. Мога да издам заповед за предпазена околност Алепу, което би спомогнало за издаването на позволение за срутване. Моето персонално мнение е, че това не е подпорна стена, безапелационен е Личев.

Всичко обаче, е в ръцете на ДНСК, добави той.

Министърът разяснява и за замърсяване с арсен на водата в три монтански села.

Този въпрос не може да се реши току по този начин, тъй като тази вода е отишла и в язовир Монтана във тип на наслойка, счита Личев.

Според него, единствената изгода от тази вода е, че два частни ВЕЦ-а създават електрическа енергия.

Вижте целия диалог с министър Асен Личев във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР